Még mindig sok a taxis visszaélés Magyarországon

Ország

Már turistaszezon előtt is csúcsra jár a taxisok okozta jogsértések száma. Túlpörgő taxióra, számla és nyugta elfelejtése, ezek a jellemző esetek.

Még be sem indult a turistaszezon, de már 654 jogsértést követtek el a taxisok az első negyedévben – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a lapot arról tájékoztatta, hogy munkatársaik havonta 250-300 alkalommal ellenőrzik a taxisokat, vagyis a személyfuvarozók kétharmada fennakad az ellenőrzésen.

A cikk szerint még mindig túl sokan pörgetik a taxiórát, és a nyugta-, vagy számlaadás sem tartozik a kedvenc időtöltéseik közé.

“Volt példa a jogsértések között budapesti működési engedély nélküli fuvarvállalásra, tevékenységi engedély és személytaxi-vezetői igazolvány nélküli szolgáltatásnyújtásra is.

Egyes taxisok bűncselekményeket is elkövettek, például azzal, hogy megsértették az utasok személyi szabadságát, sőt csalással is találkoztak az ellenőrök. Hiányosságok is előfordultak: például hiányzott az utastájékoztató, és olyan is előfordult, hogy működőképes bankkártya-elfogadó nem volt az autóban”

– olvasható a cikkben.

A BKK úgy látja, javult az ellenőrzések hatékonysága, mióta a revizoraik a NAV-val, a BRFK-val és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együtt dolgoznak.

A jogsértések száma  turistaszezonban mindig megugrik, tavaly a 298 ellenőrzésből 205-ben találtak jogsértést. Erre az időszakra a leginkább jellemző az utasok megtévesztése, és mivel idén nyáron a fővárosban a vizes világbajnokság lesz a legnagyobb esemény, a BKK már most elkezdett egyeztetni a társhatóságokkal.

A probléma abban áll, hogy a BKK csak az ellenőrzést végezheti, de a szankcionálás más szervezetekre tartozik.

“A BKK a személytaxi-szolgáltatás ellenőrzésére jogosult, de intézkedéseket nem tehet, így nem is bírságolhat. Az ellenőrzésekről készült jegyzőkönyveket elküldi a különböző hatóságoknak, amelyek eljárhatnak a taxissal szemben – engedély nélküli szolgáltatás esetén a közlekedési hatóság, túlszámlázás esetén a rendőrség és a fogyasztóvédelem, a nyugtaadás elmulasztásakor pedig a NAV az illetékes”

– áll a cikkben.