Tíz százalékkal növelte nézőinek számát a Csokonai Színház

Kultúra

Pénteken tartotta évadzáró társulati ülését a Csokonai Színház. Papp László polgármester a felújítandó színház építészeti terveit mutatta be, Gemza Péter, a teátrum igazgatója a színház szakmai munkáját értékelte, majd átadták az évad végi díjakat.

Dinamikus és kiszámítható fejlődés jellemzi a színház életét- mondta Papp László polgármester a társulat 2018/19-es évadáról. Megemlítette, hogy a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb előadás díját nyerte el a Három nővér Ilja Bocsarnikovsz rendezésében, Brassóban, a 29. Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválon a legjobb rendezés díját kapta Szabó K. István a Macskajáték színre viteléért. Szólt arról is, hogy a nemrég véget ért Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb jelmez díját kapta Giliga Ilka az Idióta című produkcióban végzett munkájáért, míg a színészzsűri különdíját a legjobb férfi főszerepért Kiss Gergely Máté hozhatta el. Sikerrel zárt a 13. DESZKA Fesztivál, a 27 előadásra összesen 4700-an váltottak jegyet.

A Csokonai Színház felújítása kapcsán elmondta: A kiviteli tervdokumentáció készítése folyamatban van, ősszel állnak majd rendelkezésre a végleges tervek. A kivitelezés várhatóan 2020-ban kezdődik. A rekonstrukciót követően az eddigi 476 férőhely helyett 609 állandó és 66 ideiglenes férőhely várja majd a nézőket. Papp László hangsúlyozta azt is, hogy helyreállítják a külső homlokzatot, nyílászárócsere szépíti meg az épület külső megjelenését, a bejárat az árkád üvegezésével egészül ki. A színház belső terei teljes egészében megújulnak: a nézőtér, a színpadtechnológia, az irodahelyiségek és a raktárak is. A nézőtéri büfé elegáns belső térré változik. A designterv a műemléki szempontok mentén haladt, a kornak megfelelő gépészeti, fénytervezési, akusztikai technikák használata mellett.

Gemza Péter igazgató a színház nem díjban kifejezhető eredményeiről beszélt.
A Trans/Missziók Fesztivál alapításával egyedi jó példát teremtett a Csokonai, egy régiós nagy vándorfesztivál részese lett. Idén Kassára utazik a társulat. Szatmárnémetiben először a debreceni művészek szólaltatták meg a Bánk bánt ötezer ember előtt. Hangsúlyozta azt is, hogy a színház megyei és régiós jelenléte évről évre erősebb.

Az évad számokban:

A 2018/19-es évadban 436 előadáson 85 és félezer nézője volt a Csokonai Színháznak. Az elmúlt évadhoz képest 10%-kal többen látogattak el az előadásokra, és csaknem ezerrel nőtt a bérletesek száma is: 13300-an váltottak bérletet. A nézettségi arány csaknem 90%-os volt. A legtöbbet játszott produkciók a Presser Gábor-Sztevanovity Dusán jegyezte A padlás (44), Menchell-Black-Wildhorn Bonnie & Clyde című musicalje (20), valamint Shakespeare Learje és a Kovács fivérek monodrámája, a Mintapinty (15-15) voltak. Az ifjúsági korosztály körében Az ifjú Mátyás című zenés történelmi mesejáték élte meg a legmagasabb előadásszámot (18). A XIII. DESZKA Fesztivál kortárs darabjaira csaknem ötezren voltak kíváncsiak.

Művészeti díjak:

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a művészeti díjakat. A Nívódíjakat Debrecen város és intézményei valamint szponzorcégek adományozzák az adott évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó színészeknek, énekeseknek. A kuratórium ebben az évadban Mercs János, Papp István színészeknek, Kéringer László operaénekesnek valamint Ilja Bocsarnikovsz rendezőnek ítélte oda a díjakat.

A színház zenei elismeréseinek egyikét, a Rubányi Vilmos-díjat tapasztalt, míg a Neményi Lili Vándorserleget fiatal énekes kaphatja meg. A Rubányi Vilmos-díjat Gyülvészi Péter karvezető, míg a Neményi Lili Vándorserleget Brassói-Jőrös Andrea, az Ory grófja című opera Adèle grófnőjének érzékeny karakterformálásáért, kiemelkedő énekesi teljesítményért vehette át.

A Kardoss Géza Alapítvány különdíját az egykori debreceni színész lánya alapította. Ez az egyetlen olyan évad végi díj, amelynek odaítéléséről a színház művészei döntenek. A Kardoss Géza Alapítvány különdíjának kuratóriumi tagjai idén Mészáros Ibolyára szavaztak. A 2014-ben Halász János országgyűlési képviselő által alapított Ígéretes pályakezdő díjat Wessely Zsófia kapta. Tamus István grafikusművész Mészáros Tibornak adományozta a róla elnevezett különdíjat. Komiszár János festőművész különdíját a Mercs János és Papp István színészek vehették át.

A Foto Art díjat Máthé András, a színház fotósa alapította. A fotóművész az Idiótában, a Learben, a Tesztoszteronban nyújtott remekléseiért Kiss Gergely Máté színművészt díjazta.
Thália nyakkendőjét Ráckevei Anna viselheti, míg az egykori építészről, mecénásról elnevezett Csanak József-díjat Tóth-Mihala Veronika lelkipásztor, a Tiszántúli Református Egyházkerület missziói és felnőttképzési tanácsosa. A Láthatatlan segítő-díjat a színház több éve alapította a háttérdolgozók jutalmazására. Az elismeréseket a Csokonai Színház nézőtéri felügyelője, Sztrikk Józsefné és Nagy Sándorné kellékes kapták.
Ráckevei Anna tavaly alapította a Mesteremberek díjat a kreatív, közösséget erősítő műhelymunkát végző dolgozók elismerésére. A társulat szavazatai alapján Serestyén Lajos világosító lett a díj tulajdonosa.