Elkészültek a Latinovits színház belsőépítészeti tervei

Kultúra

A részletes pályázatot is elfogadta a Románia-Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottsága és megítélte a támogatást a Latinovits színház befejezésére. A döntésről szóló tájékoztatón bemutatták a színház belsőépítészeti terveit is.

Egy évvel ezelőtt, 2018. július közepén jelentették be, hogy a Románia-Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottsága úgy döntött: a Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészek számára című, valamint a Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára című projektek megvalósíthatók.

Akkor a testület arról döntött, hogy pályázók részletesen is kidolgozhatják pályázatukat: elkészíthetik az épület belsőépítészeti terveit, megtervezhetik a kulturális programokat, elkészülhet az ütemezés és a részletes költségvetés. A részletes dokumentumot határidőre, 2019. február 28-ra benyújtotta a debreceni önkormányzat a döntéshozóknak, akik megvizsgálták az anyagot.

2019. május 17-én megérkezett a hivatalos értesítés, miszerint a projektek elnyerték a megpályázott támogatást, összesen nettó 17.667.726 eurót, amelyből Debrecen nettó 12.909.382 eurót használhat fel pályázati céljaira.

A két, egymással szorosan összefüggő kulturális projekt összesen négy elemből áll:

  • Kulturális Inkubátor létrehozása, amelynek célja a színházi kultúra megerősítése;
  • Képzési Központ és Értéktár létrehozása, amelynek célja összművészeti képzési lehetőségek biztosítása, valamint a közös kulturális értékek megőrzése és bemutatása;
  • Közös magyar-román kulturális programok megszervezése (pl. kulturális táborok, színházi előadások cseréje, színházi videóarchívum készítése, szakmai konferenciák és kiadványok);
  • Nagyváradon a Szigligeti Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad Kulturális Folyóirat által üzemeltetett Kulturális Központ felújítása.

Magyar oldalon az infrastrukturális fejlesztéseket Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
hajtja végre, míg a közös kulturális programok megszervezése a Csokonai Színház feladata.

A döntés azt is jelenti, hogy már a szerződéskötéssel párhuzamosan el lehet kezdeni a legsürgősebb közbeszerzések lebonyolítását annak érdekében, hogy minél hamarabb elindulhassanak a kivitelezési munkálatok és az eszközbeszerzések, amelyek a Latinovits Színház teljes belső felújítására irányul.

A Debrecen belvárosában létrejövő új kulturális komplexum működtetése és tartalommal való megtöltése a Csokonai Színház hatáskörébe tartozik: az épület átadását követően olyan programok megvalósítását tervezik már a projekt keretében, amelyeket hosszú távon – a projektzárást követően is – folytatni tudnak, tovább gazdagítva ezáltal a város kulturális kínálatát.

Megvalósítás 2019.06.01-2022.05.31.

A Latinovits színház befejezése és az ott megvalósuló programok összköltségvetése a kétpályázatban nettó 12.909.382 euró, amelyből a debreceni önkormányzat és a Csokonai Színház által vállalt teljes önerő összege nettó 645.598,44 euró.

A Latinovits Színház kiviteli tervei elkészültek, a kivitelezésre irányuló közbeszerzés előkészítése folyamatban van. Sikeres közbeszerzési eljárást követően a jövő évben megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. A 2021/22-es évadban megnyílhat a Latinovits Színház.