Megnyílt a Hangfegyverek című kiállítás a Modemben

Kultúra

Augusztus 4-éig látható A Hangfegyverek, a Modem fiatal kurátoroknak kiírt pályázatának nyertes
kiállítása, amely három pályakezdő hangművész munkáit mutatja be.Noha a hangművészet a futurizmus óta eltávolodott a háborútól, a háború időközben felfedezte magának a hangot, amely a szó szoros értelmében fegyverré vált: olyan hadi és rendvédelmi eszközzé, amely leplezett vagy direkt erőszakkal gyakorol hatást a pszichére és a testre.

Hangfegyvernek tekinthető minden, ami auditív médiumokon keresztül tömeget oszlat, fájdalmat, maradandó károsodást vagy halált okoz, de az is, ami képes befolyásolni, összezavarni, félelmet kelteni, lehallgatni
vagy épp megtéveszteni.

A kiállítás fekete tereiben felhangzó és megjelenő munkák a szonikus fegyverkezés fiktív és valós példái. A
különféle hanginstallációk hol a testünkben rezonálnak, máskor négykézlábra állítanak vagy tettestárssá tesznek mások lehallgatásában.

Megmutatják, hogyan válhat a saját hangunk fegyverré, hol van a határ befogadható és befogadhatatlan hangok között és milyen pusztító is lehet a csend.

Nem csupán tematizálják hang és háború sokrétű viszonyát, de finoman használják is a hangfegyverek különféle technikáit, szembesítve a hang szétzúzó és összekötő, esztétikai és fizikai erejével.