Ajándékot küldött Törőcsik Marinak Debrecen városa

Kultúra

Törőcsik Mari, Kossuth-nagydíjas színművész Fábri Zoltán felejthetetlen filmjének, a Körhinta színpadi változatának debreceni bemutatója kapcsán a város ajándékát vehette át.
A Nagyerdei Szabadtéri Színházi évad 2019 május 29-én Debrecenben a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes grandiózus Körhinta-produkciójával nyílik meg. A Sarkadi Imre novellája alapján a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila álomszerű látomásokból építkező rendezésében kelti életre Pataki Mari és Bíró Máté a
filmvászonról is jól ismert, keserédes romantikus történetét a szabadtéri színpadján.

A közelgő bemutató alkalmából Debrecen városa tisztelete és szeretete jeléül küldött ajándékot Törőcsik Mari, Kossuth-Nagydíjas színművésznek. Törőcsik Mari velemi otthonában személyesen fogadta Bódor Editet, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetőjét. A nemzet színésze, háromszoros Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész meghatódva nézte meg az ebből az alkalomból Soós Imre leszármazottja által készített videóüzenetet, megjegyezve, hogy mennyire boldog, hogy a család így őrzi Soós Imre emlékét. Örömmel vette át a film soraival díszített mézeskalácsszívet, amelyen ez az ikonikus idézet olvasható: Szerelem? Lehet-e a pillanat boldogságára jövőt építeni? Erősebb a társadalom, a „földhöz a föld törvénye”, a józan ész, mint két ember egymás-akarása?

Az ajándékon a filmidézet mellett a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Papp László, Debrecen polgármestere aláírásai is láthatók, amelyek a május 3-án megtartott Nagyerdei Szabadtéri programjait ismertető sajtótájékoztatón kerültek rá.

Törőcsik Mari közel egy órán keresztül folytatott meghitt hangulatú beszélgetést Bódor Edittel, akit arra kért, hogy tolmácsolja köszönetét Debrecen városának. “Üdvözlöm Debrecen városát! Ebből a pár sorból, amit küldtek, úgy érzem ez a város az enyém is, mert szeretete árad felém. Emlékeimben a városhoz a Körhinta kötődik, s az Aranybika szálló is, ahol nagyon szerettem lakni…”

Törőcsik Mari kereken 20, Soós Imre pedig 25 éves volt, amikor felkérték őket az 1955-ben készült Körhinta című film főszerepeire. A fiatal színésznő légies tisztaságú, meghatóan ártatlan alakítása és Soós Imre szuggesztív játéka a szerelem határok nélküli erejét mutatta meg. Óriási sikerrel vetítették nem csak itthon, de külföldön is. A filmet 1956-ban Cannes-ban Arany Pálmára jelölték.