Hevesi Sándor-díjat kapott rendezéseiért Szabó K. István

Kultúra

A színházi világnap alkalmából átadták a Hevesi Sándor-díjat, a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának elismerését. Szabó K. István rendezőt a brassói 29. Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválon nyújtott rendezői munkájáért jutalmazták a díjjal. A térség egyik legrangosabb színházi eseményének versenyprogramjában tavaly a Csokonai Színház társulatával vett részt a rendező Örkény klasszikusával, a Macskajátékkal. A döntés indoklásaként azt emelték ki, hogy intellektuálisan is érzékeny rendezéseit aktuális, egyéni és közösségi helyzetünk megértése, szabadságunk minőségének felmérése, az empátia felébresztése vezérli.

Szabó K. István 2000-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakán, majd a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház főrendezője, művészeti vezetője lett, 2004-től igazgatója. 2005-től a temesvári Csiky Gergely Színház főrendezője. 2007-től az ARCA független színház vezetője Bukarestben. A 2009 – 2011 közötti periódusban, a Piatra Neamţ-i Ifjúsági Színház főrendezője. 2011-től 2015-ig a nagyváradi Szigligeti Színház főrendezője, művészeti igazgatója volt. 2015-től Budapesten él, szabadúszó művészként. Számos romániai és magyarországi színházban rendezett már, de Németországban és az Egyesült Államokban is megfordult színházi rendezőként.

Szabó K. Istvánaz utóbbi években  több alkalommal rendezett a debreceni Csokonai Színházban. 2017-ben Örkény Macskajátékát, Visky András Júlia, avagy párbeszéd a szerelemről című monodrámáját állította színpadra, 2018-ban a fiatal szerzőpáros, Kovács Dominik és Kovács Viktor Mintapinty című darabját, 2019-ben pedig Max Frisch Biedermann és a gyújtogatók című drámáját.

Macskajáték rendezéséért 2018-ban a legjobb rendezés díját nyerte el a brassói 29. Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválon, első magyar rendezőként a fesztivál történetében.

A Hevesi Sándor-díj másik két kitüntetettje Angelus Iván táncos, táncpedagógus, koreográfus és Kulcsár Edit dramaturg, kulturális menedzser.

A Hevesi Sándor-díjat az ITI Magyar Központjának kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az elismerést minden évben annak a három művésznek, kultúraközvetítő, társulatvezető szakembernek adják át, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért. A díjat szakmai szervezetek, színházak javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium ítéli oda.

Fotó: Máthé András

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.