Eger hónapja a Római Magyar Akadémián

Kultúra Ország

Kortárs művészeti kiállítással, hangversennyel, filmvetítésekkel mutatja be Egert mint kortárs művészeti és tudományos műhelyt az olasz közönségnek a Római Magyar Akadémia (RMA) Eger hónapja elnevezésű, márciusi rendezvénysorozata.

“A programsorozat célja, hogy az olasz közönség teljesebb képet kapjon Magyarországról, megismerje az ország értékeit és a sokszínű kortárs magyar kultúrát. Ez ugyanakkor remek lehetőség a kapcsolatok építésére, nemzetközi együttműködések elősegítésére. Debrecen, Pécs, Kecskemét, Kalocsa után idén márciusban Eger lakja be a Falconieri Palotát” – idézi a Római Magyar Akadémia közleménye Puskás István igazgatót.

Az RMA tájékoztatása szerint az Eger hónapja programsorozat fő eseményének a március 8-án nyíló Látszatvilágok – Kortárs képzőművészet Egerből című kiállítást szánják. A Széplaky Gerda által rendezett tárlat tisztelgés az Eszterházy Károly Egyetemen folyó, több mint 70 éves múltra visszatekintő képzőművészeti oktatás előtt.

Mint a közlemény emlékeztet, a jelenlegi tanári kar tagjai között számos jelentős képzőművész található, akik állandó résztvevői nemzetközi kiállításoknak. A tárlat az ő munkáikból válogat egyetlen tematika mentén: mindenekelőtt arra kérdezve rá, hogy mit jelent a valóságos és a virtuális világok közötti határvonal eltűnése.

A római közönség 21 művész – Balázs Péter, Csontó Lajos, Erőss István, F. Balogh Erzsébet, Faa Balázs, Ferenczy Zsolt, Horváth Dániel, Juhász Éva, Kopasz Tamás, Kótai Tamás, Mátrai Erik, Mayer Éva, Orosz Csaba, Ráskai Szabolcs, Sipos Levente, Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Károly, Szigeti G Csongor, Szurcsik József, Ványai Magdolna és Zeman Zoltán – 61 művét tekintheti meg az április 5-ig nyitva tartó tárlaton.

A vernisszázst követően a Római Szent Cecília Konzervatórium növendékei adnak koncertet Ligeti György emlékére. Az est egri borkóstolóval ér véget.

A kiállítást megelőzően március 7-én a római MACRO ASILO kortárs művészeti múzeumban az Eszterházy Károly Egyetem és a Sapienza Egyetem tart közös művészeti workshopot Erőss István és Balázs Katalin részvételével.
A programsorozat március 22-én folytatódik a Falconieri Palotában Kristóf Ilona, Pintér Márta Zsuzsanna és Kusper Judit professzorok művelődéstörténeti előadásaival, majd Csüllög Judit és Várdy Krisztina kortárs zongorahangversenyével.

Az Eger hónapja rendezvénysorozat március végén kétnapos kortárs filmvetítés-sorozattal várja a római érdeklődőket. Március 28-án bemutatják az Eszterházy Károly Egyetemen hallgatóinak animációs és rövidfilmjeit, továbbá levetítik Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs mozifilmjét is. A vetítés nézői közönségtalálkozón is részt vehetnek Sipos Leventével, a film technikai rendezőjével.

Március 29-én a közönség Monory-Mész András Meteo és Bollók Csaba Iszka utazása című filmjeit tekintheti meg, majd részt vehet a vetítést követő közönségtalálkozón a film rendezőivel.