Csokonai Színház. Papp László polgármester

Több mint 78 ezren látták a Csokonai Színház előadásait az elmúlt szezonban

Kultúra

Hétfőn tartotta évadzáró társulati ülését a Csokonai Színház. Papp László polgármester a színházfelújításról beszélt, Ráckevei Anna, a teátrum igazgatója a színház szakmai munkáját értékelte, majd átadták az évad végi díjakat.  A 2017/18-as évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Színháznak. Az előadásokra 12 és félezren váltottak bérletet. A nézettség csaknem 80%-os volt. A legtöbbet játszott produkció Molnár Ferenc Játék a kastélyban (20), Örkény István Macskajáték (17) valamint Ittzés Tamás – Lanczkor  A Lutherek (17) című zenés előadás volt, míg az ifjúsági korosztály körében a Rózsa és Ibolya című népmese/fantasy élte meg a legmagasabb előadásszámot (17).  A XII. DESZKA Fesztivál és az idén indított MagdaFeszt előadásait csaknem négy-négyezren látták, ami mindkét fesztivál esetében kiemelkedő, közel 100%-os nézettséget jelentett.

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a művészeti díjakat. A Nívódíjakat Debrecen város és intézményei, szervezetei valamint szponzorcégek adományozzák az adott évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó színészeknek, énekeseknek. A kuratórium ebben az évadban Ráckevei Annának, a Csokonai Színház igazgatójának, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád és Rózsa László színművészeknek valamint Szabó K. István rendezőnek ítélte oda a díjakat.

A színház zenei elismeréseinek egyikét, a Rubányi Vilmos-díjat tapasztalt, míg a Neményi Lili Vándorserleget fiatal énekes kaphatja meg. A Rubányi Vilmos-díjat a Norma Adalgisájaként nyújtott kiemelkedő, a szakma által is elismert alakításáért Balga Gabriella operaénekes kapta, míg a Neményi Lili Vándorserleget a Varázsfuvola ifjúsági változata, A Lutherek valamint az Acis és Galatea zenés előadások érzékeny karakterformálásáért, kiemelkedő énekesi teljesítményért Nagy Kíra, a Csokonai Színház Énekkarának tagja vehette át.   

A Kardoss Géza Alapítvány különdíját az egykori debreceni színész lánya alapította. Ez az egyetlen olyan évad végi díj, amelynek odaítéléséről a színház művészei döntenek. A Kardoss Géza Alapítvány különdíjának kuratóriumi tagjai idén Biri Gergelyre szavaztak. A Csokonai Színház Énekkarának tagja számos zenés előadásban bizonyította énekesi és színészi kvalitását: A Lutherekben Martin Luther King, az Acis és Galateában Acis, a Normában Flavio, míg A varázsfuvola beavató adaptációjában Tamino szerepében láthatta ebben az évadban  a közönség.

Mészáros Ibolya vehette át az Ígéretes pályakezdő-díjat. Az elismerést Halász János országgyűlési képviselő alapította 2014-ben.

Tamus István grafikusművész különdíját Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója, Újhelyi Kinga és Pál Hunorszínművészek kapták. Komiszár János festőművész különdíját a színház művészeti vezetője, Gemza Péter vehette át. A Debreceni Kőr Dáma Egyesület évek óta támogatja a Csokonai Színház művészeit. A 2017/18-as évadban a kiemelten fontos társadalmi kérdés apropóján és a hitelesen, kiváló dramaturgi munkával és színészi játékkal megvalósított produkcióért az Oszkár Rózsa Mami című színdarab alkotói gárdáját díjazta.  

A Foto Art díjat Máthé András alapította, aki 1987 óta fényképezi a Csokonai Színház előadásait. A fotóművész a Három nővér, a Hogyan nevezzelek? című produkciókban nyújtott remekléseiért Mészáros Tibor színművészt díjazta.

Thália nyakkendőjét Varga Klári viselheti, míg az egykori építészről, mecénásról elnevezett Csanak József-díjat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Duffek Mihály kapta. A Láthatatlan segítő-díjat a színház több éve alapította a háttérdolgozók jutalmazására. Az elismerést idén a Csokonai Színház kommunikációjáért felelős Miklós Eszter és Kovács Andrea művészeti titkár kapta.

Ráckevei Anna idén alapította a Mesteremberek díjat a kreatív, közösséget erősítő műhelymunkát végző dolgozók elismerésére. A társulat szavazati alapján Kasza Zoltán, a festőtár munkatársa lett a díj tulajdonosa.

Az évadzáró társulati ülésen köszöntötték a jubiláló munkatársakat is: Kapusi Istvánné, Számadó Barnabás, Kiss Csaba Lajos és Salánki Imre 25 éves, Szabó Tünde és Lévai Tünde 30 éves jubileumukat ünneplik ebben az évadban.

Köszöntő beszédében Papp László polgármester kiemelte: A 2017/18-as évad a társulat tagjaiból a maximumot hozta ki. Az eredmények (a POSZT-on kapott elismerések, XXVIII. brassói Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon díja) kiemelkedő évadról tanúskodnak. Gemza Péter igazgatóságával új korszak kezdődik – emelte ki Papp László -, aki megköszönte Ráckevei Anna eddigi munkáját, hangsúlyozva, hogy a színház nyitottabb, befogadóbb lett, közelebb került a debreceniekhez és magasabb kulturális élményt adott a város lakóinak. Kiemelte, hogy a következő öt év a debreceni kulturális élet fejlesztésének rendkívül fontos időszaka lesz, hisz a Csokonai Színház felújítása és a Latinovits Színház befejezése erre az időszakra esik. A Csokonai Színház kapcsán elmondta azt is, hogy a nemrég elindított közbeszerzési eljárás eredménye lassan megszületik. Hamarosan aláírják a tervezési szerződést a pályázat nyertesével. Mivel műemléki épületről van szó, 2019 szeptemberére kell elkészülniük a terveknek, így a társulat a következő évadot még a Csokonai Színház épületében tölti. 2019 szeptembere után kezdődhet el a kivitelező kiválasztására vonatkozó eljárás, majd 2020-ban az épület felújítása. A Latinovits Színház esetében június végén dől el a debreceni pályázatok támogatása. Az épületre már kész engedélyes tervekkel rendelkezik a város, így ha támogatási szerződést megkötik, akkor 2019-ben megindulhat az épület belső –több mint 3 milliárd forintos – kivitelezési munkálata. Papp László nagy eredménynek tartja, hogy 2020-ra Debrecen lesz az egyetlen vidéki város, amely két nagy színházzal rendelkezik.  

Évadértékelőjében Ráckevei Anna elismeréssel szólt az idei színházi munkáról. Jelentős szakmai sikerként említette a nemzetközi kitekintést is nyújtó, nagy népszerűségnek örvendő, Nyílt Fórummal bővülő DESZKA Fesztivált, amely igazgatása alatt bővült a GÖRDESZKA programjával. Komoly eredményként számolt be a CSIP (Csokonai Ifjúsági Program) elindításáról valamint a MagdaFeszt létrehozásról. Az elmúlt öt év igazgatói munkájáról szólva kiemelte: céljuk az volt Gemza Péterrel, hogy ütőképes csapatat hozzanak létre, s a társulatnak nemrég odaítélt Sík Ferenc-díj és a POSZT elismerései épp eredményességüket bizonyítják.