Komolyzenei programok decemberben

Kultúra

december 1. 16.30 Adventi ünnepi koncert – A Magyar Virtuózok Kamarazenekar ünnepi hangversenye
Vendég: Kertesi Ingrid, Liszt Ferenc-díjas opera énekesnő
A Magyar Virtuózok Kamarazenekar, kizárólag vonósokból álló együttes komolyzenei koncertjével indul az adventi időszak a Debreceni Református Nagytemplomban.
A világjáró Magyar Virtuózok Kamarazenekar 1988-ban alakult a Zeneakadémián az akkor végzett, fiatal muzsikus tehetségek tagjaiból. A csak vonósokból álló együttes az évek során széles repertoárt épített fel, melyben hangsúlyos szerepet játszanak a romantika kiemelkedő alkotásai. A zenekar tovább öregbíti a magyar vonószenekari kultúra hírét a világban.
A hazánk egyik legfoglalkoztatottabb zenekaraként számon tartott vonóscsapat évek óta koncertezik az adventi időszakban templomokban, és idén a Debreceni Református Nagytemplomba két alkalommal is ellátogatnak, a karácsonyi időszak kezdetén és végén. A pénteki, december 1-jei koncert vendége Kertesi Ingrid, Liszt Ferenc-díjas magyar opera énekesnő, és a klasszikus zene legnagyobb neveitől csendülnek fel zeneművek, mint például Bach, Vivaldi, Mozart és Csajkovszkij darabjai.
Református Nagytemplom

december 1. 17.00 Zenés záróra: Filmzenék táncritmusban, 5. rész
Közreműködik: Zeisky – Nagy Zsuzsanna (ének), dr. Kovács Lajos (zongora)
MÉLIUSZ Újkerti Fiókkönyvtára

december 2. 19.00 Hans de Jong (Hollandia) szaxofonművész hangversenye
Közreműködik: Puskás Levente – szaxofon, Váradi Judit – zongora, valamint a DE Zeneművészeti Karának Szaxofonegyüttese
DE Zeneművészeti Kar – Liszt terem

december 3. 18.00 Hereditas Nostra zsoltárkantáta – ősbemutató
Református Nagytemplom

december 5. 19.30 Kodály parafrázisok – A Kodály Filharmónia hangversenye
Borbély Mihály – klarinét, szaxofon
Kodály Kórus Debrecen
Vezényel: Szabó Sipos Máté
Kodály életművének legfőbb célkitűzése volt, hogy a fiatalságot az egyetemes zene mély megértéséhez vezesse saját zenei anyanyelvén keresztül. Ezt a célt szem előtt tartva hozzuk létre ezt a különleges hangversenyt, melyben Kodály vokális művei – a mai fiatalság körében is népszerű és jól ismert – népzenei alapokon nyugvó improvizációs technikával és a kortárs jazz eszköztárával kiegészülve szólalnak meg. A kétféle műfaj egymást erősítve, egymás mellett és egymásra épülve szólal meg többféle formában. Az így létrejövő sajátos egységben eredeti művek és azok inspirációjából született új parfrázisok szólalnak meg.
A Kodály-év egyik izgalmas kísérlete ez a hangversenysorozat, melyen közösen lép fel a Kodály Kórus, mint az ország egyik leghitelesebb Kodály-interpretátora és Borbély Mihály, napjaink egyik legsokoldalúbb multiinstrumentalistája, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg.
Debreceni Egyetem Aula

december 9. XIII. Országos Klarinétverseny
Helyszín: DE Zeneművészeti Kar – Liszt terem

december 10. 18.00 Rákász Gergely: Christmas – lemezbemutató orgonahangverseny
Tudta, hogy Pachelbel Ünnepi kánonját olyan gyakran koppintották, hogy a német mestert a popzene nem hivatalos keresztapjának is nevezik. De a leghíresebb tolvaj mégis a 10 éves Bach volt, aki bátyjától csente el a kéziratot és holdfénynél másolta le. Természetesen Johann Sebastian is ott lesz a koncerteken. Liszt Ferenc, Arcadelt – Ave Maria átiratával egyszerre utazunk a romantika és a Cinquecento reneszánsz világába. Csajkovszkij Észak Velencéjébe, Szentpétervárra repít bennünket Diótörőjének két halhatatlan részletével, de találkozunk a Napkirály orgonistájával, és a magyar orgona világsztárral, aki a Radio City-t avatta New Yorkban! Töltekezzen zenével több, mint 300 év karácsonyából Rákász Gergely legújabb, lemezbemutató orgonahangversenyén!
Református Kistemplom

december 10. 18.00 Adventissimo
Közreműködők: Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas színművész, Gellén Fanni előadóművész, Ady Endre Gimnázium Leánykara, Debrecen Helyőrségi Zenekar
Vezényel: Pál István őrnagy, Kovács Róbert százados
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kölcsey Központ

december 12. 19.30 Jégvirágok – A Kodály Filharmónia hangversenye
Műsor:
Weber: Bűvös vadász – Nyitány
Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, Op.21.
Mahler: IV. (G-dúr) szimfónia
Közreműködik:
Imai Ayane (Japán) – ének / Ránki Fülöp – zongora
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Ligeti András
Rezekkel gazdagon beragyogott vadászbaleset(?)-misztikum, kalandozás a zongorán megfogalmazott s zenekarral keretezett személyes vallomások világában, végül egyfajta elvágyódás, békekeresés sokszor földöntúli hangulatban – Weber, Chopin és Mahler művei segítségével: ezt ígéri a Kodály Filharmonikusok soron következő, Jégvirágok c. koncertje.
Kölcsey Központ, Nagyterem

december 13. 17.00, 19.00 „…Messze zsong a hálaének!” – A Lautitia Kóruscsalád adventi koncertje
Kölcsey Központ

december 16. 18.00 A Rotary Klub jótékonysági koncertje
Református Nagytemplom

december 17. 19.00 Adventi dallamok jótékonysági gálakoncert Virtuózokkal és Caramellel
A koncert egyediségének, műfaji sajátosságának köszönhetően több kulturális ágazat találkozik egymással egy kiváló átmenetet képezve a himnikus adventi hangulatból a populárisabb könnyűzenei műfaj felé.
A karitatív jótékonysági eseménnyel célunk, hogy hozzájáruljunk a gálakoncertünkön összegyűjtött adományokkal, felajánlásokkal a debreceni önkormányzati óvodák támogatásához.
Az Adventi dallamok jótékonysági gálakoncertünket a gyerekekből álló Lautitia Kóruscsalád nyitja meg, akik zenei kíséretéről Kovács László Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes és Kiváló Művész vezetésével a Kodály Filharmonikusok Debrecen gondoskodik.
A nyitó produkció után az MTVA komolyzenei tehetségkutatójának ifjú virtuóz tehetségei lépnek a színpadra, és varázsolják el a támogató közönséget, akik egy-egy darabot Déki Lakatos Sándor Liszt Ferenc-díjas hegedűművésszel is előadnak.
E kiváló produkciók után könnyedebb zenei átvezetéssel betekintést nyújtunk a könnyűzene világába, ahol Molnár Ferenc Caramel adja elő sokak számára ismert dalait. A szerzemények zenekari kíséretét a Kodály Filharmonikusok Debrecen biztosítja. A helyszín képi világának köszönhetően ezen eseményt is egy nagy volumenű fináléval kívánjuk zárni.
FELLÉPŐK és KÖZREMŰKÖDŐK:
Lautitia Kóruscsalád Debrecen, vezényel Nemes József karnagy
Virtuózok
Molnár Ferenc Caramel Fonogram- és BRAVO-díjas énekes
Kodály Filharmonikusok Debrecen, vezényel Kovács László karmester
Déki Lakatos Sándor Liszt Ferenc-díjas prímás
MŰSOR:
Johann Sebastian Bach: Baderine (h-moll szvit)
Mihail Ivanovics Glinka: Noktürn
Niccolò Paganini: Mózes fantázia
Gluck: G-dúr fuvolaverseny II.tétel
André Messager: Solo de concours / Carl Maria von Weber: f-moll klarinétverseny III.tétel
Pietro Mascagni: Sancta Maria (Parasztbecsület)
Jules Massenet: Meditáció (Thaïs)
Frédéric Chopin: Esz-dúr noktürn
Bárdos Lajos: Aranyszárnyú angyal / Kodály Zoltán: Angyalok és pásztorok
Lerch István – Demjén Ferenc: Jégszív
Molnár Ferenc Caramel: Lélekdonor
Kovács Béla: After You, Mr. Gershwin
Wolf Péter: Ave Maria
Astor Piazzola: Oblivion
Szüts Apor: Groteszk tangó
Kodály Zoltán: Intermezzo (Háry János)
Kondor Ernő: A vén cigány
Krisztus Urunknak áldott születésén – karácsonyi zsoltár
Molnár Ferenc Caramel: Szállok a dallal
Franz Xaver Gruber: Csendes éj
A KONCERT CÉLJA:
A Magyar Zenei Kulturális Alapítvány alapvető célja, hogy mind pénzbeli és tárgybeli adománnyal hozzájáruljon az egyetemes magyar zenei kultúra fennmaradásához, hagyományainak ápolásához, művészeinek minden mértékű támogatásához.
Ebből a nemes kezdeményezésből adódóan Debrecen Megyei Jogú Városának Önkormányzatával összefogva olyan kulturális cél fogalmazódott meg bennük, hogy e karitatív kulturális rendezvénnyel a befolyt pénzbeli és tárgybeli adományokból Debrecen Megyei Jogú Városában működő óvodákban a gyermekek számára hangszereket vásároljunk. Ennek köszönhetően nemcsak bevezetjük, hanem szakember bevonásával megismertetjük velük az egyetemes magyar zenei kultúrát és az abban rejlő szépségeket.
A rendezvényünk célja, hogy a mai kulturális életben olyan maradandó értékeket teremtsünk, amelyek nem csak egyetemes kultúránk fejlődését szolgálják, hanem annak képviselőit, követőit is támogatják.
Kölcsey Központ

december 19. 19.30 Barokk karácsony – A Kodály Filharmónia hangversenye
Műsor:
A. Vivaldi: Magnificat RV 610
G. F. Händel: Laudate pueri Dominum HWV 237
G. F. Händel: Dixit Dominus HWV 232.
Közreműködik:
Jónás Krisztina és Ducza Nóra – szoprán
Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté)
Savaria Barokk Zenekar korhű hangszereken
Vezényel: Németh Pál
Kölcsey Központ, Nagyterem

december 21. 17.00 Évadzáró karácsonyi koncert
Együttműködő partner: Homokkerti Hegedűsök Klubja
DMK Homokkerti Közösségi Háza

december 22. 16.30 Adventi ünnepi koncert – A Magyar Virtuózok Kamarazenekar ünnepi hangversenye
A Magyar Virtuózok Kamarazenekar, kizárólag vonósokból álló együttes komolyzenei koncertjével indul az adventi időszak a Debreceni Református Nagytemplomban.
A világjáró Magyar Virtuózok Kamarazenekar 1988-ban alakult a Zeneakadémián az akkor végzett, fiatal muzsikus tehetségek tagjaiból. A csak vonósokból álló együttes az évek során széles repertoárt épített fel, melyben hangsúlyos szerepet játszanak a romantika kiemelkedő alkotásai. A zenekar tovább öregbíti a magyar vonószenekari kultúra hírét a világban.
A hazánk egyik legfoglalkoztatottabb zenekaraként számon tartott vonóscsapat évek óta koncertezik az adventi időszakban templomokban, és idén a Debreceni Református Nagytemplomba két alkalommal is ellátogatnak, a karácsonyi időszak kezdetén és végén. A pénteki, december 1-jei koncert vendége Kertesi Ingrid, Liszt Ferenc-díjas magyar opera énekesnő, és a klasszikus zene legnagyobb neveitől csendülnek fel zeneművek, mint például Bach, Vivaldi, Mozart és Csajkovszkij darabjai. A karácsonyhoz közeledve, december 22-én ismét visszatérnek a Virtuózok a Debreceni Református Nagytemplomba, ahol Corelli: Karácsonyi concertóját követően ismét terítékre kerülnek többek között Bach, Vivaldi és Grieg művei, majd az előadást Mozart Kis éji zenéje zárja.
Helyszín: Debreceni Református Nagytemplom

december 25. 19.00 A 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje
A világhírű 100 Tagú Cigányzenekar hosszú idő után újra Debrecenben! A Hungarikum és Magyar Örökség-díjas társulat 50 fős zenekara nagyszabású, két felvonásos koncertet ad a debreceni Kölcsey Központ hangversenytermében, december 25-én, hétfőn.
A kulturális csemegének számító program feledhetetlen élményt kínál közönségének. A zenekar Lendvai Csócsi József, sokszorosan kitüntetett főprímás, és Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész vezetésével érkezik a megyeszékhelyre. A nagy érdeklődésre való tekintettel és az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a helyjegyeket érdemes időben megváltania annak, aki nem akar lemaradni erről az örök élményről!
Kölcsey Központ

január 1. 16.00 A Kodály Kórus Debrecen Újévi hangverseny
Vezényel: Szabó Sipos Máté
Református Nagytemplom
A rendezvényszervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!