Nagy sikert arattak a debreceniek a brassói dramaturgiai fesztiválon

Kultúra

Óriási közönségsiker övezte a Csokonai Színház Az ajtó című szerdai előadását a brassói XXVIII. Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon. A Szabó Magda regényből készült debreceni adaptációt állva tapsolták a nézők, s az előadást követő beszélgetésen a színházi szakma is elismerően nyilatkozott a produkcióról. A vendéglátó 550 férőhelyes Sică Alexandrescu Színházban teltház volt. Az írónő, Szabados Magda szerepét alakító Varga Klári azt mondta: „Igazi ünnep volt a debreceni társulat számára a meghívás. Az első pillanattól velünk lélegzett a közönség, s az előadás forró hangulata mindannyiunkat körbe ölelt.”

A november 10-e és 19-e között immár 28. alkalommal megrendezett seregszemlén idén tíz vendégjátékot nézhet meg a fesztiválközönség. A román társulatok mellett angol, francia, moldovai színházak is bemutatkoznak. A Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztivál az eredeti, újszerű dramaturgiájú kortárs szövegek bemutatására és felfedezésére törekszik, s egyben verseny is, hisz a zárónapon kiosztják majd a legjobb előadás, rendezés, forgatókönyv, színésznő-színész díjakat és a zsűri különdíját is.

A debreceni Szabó Magda-adaptáció rendezője Naszlady Éva, dramaturgja Adorján Beáta volt. A főbb szerepeket Kubik Anna, Varga Klári és Vranyecz Artúr alakítja.

Fotó: Máthé András