Szabó Magda és Borbály Szilárd művei is szerepelnek a milánói könyvvásáron

Kultúra

Borbély Szilárd Nincstelenek és Szabó Magda Freskó című regényének olasz fordítását is megismerheti a közönség a csütörtökön kezdődő négynapos milánói BookCity könyvvásáron – közölte az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet.

A közlemény szerint a magyar szereplést a hatodik alkalommal megszervezett észak-olaszországi könyvvásáron a Balassi Intézet Publishing Hungary programja támogatja.
Szabó Magda 1953-as regényének témáját egy megrendítő családi haláleset és temetés keserves élménye ihlette. Az egyetlen nap történetét elmesélő mű 1958-ban látott napvilágot, és hamarosan a nemzetközi könyvpiacra is eljutott. A regény olasz fordítása idén jelent meg az Edizioni Anfora kiadó gondozásában, és november 19-én, vasárnap mutatják be a milanói könyvvásáron.

A könyvbemutatón Gian Paolo Serino író, irodalomkritikus, a The Fashionable Lampoon magazin főszerkesztője, Vera Gheno és Claudia Tatasciore, a regény fordítói, valamint Tasi Géza, Szabó Magda örököse, Szécsi Noémi író, a 2009-es EU irodalmi díj nyertese és Szilágyi Mónika, a kiadó igazgatója működik közre – olvasható a közleményben.

Ugyancsak vasárnap a Sormani Könyvtár Grechetto termében Borbély Szilárd Nincstelenek című regényének olasz fordítását mutatják be, amely tavaly jelent meg a Marsilio kiadónál. A Római Magyar Akadémia Néma fájdalom című rendezvényén Giuseppe Genna, neves olasz kortárs író, Mariarosaria Sciglitano, a regény fordítója, valamint Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója beszélgetnek a 2014-ben tragikus körülmények közt elhunyt Borbély Szilárd alkotói életútjáról és regényéről, amelyben egy elzárt, szatmári kisfalu terei és alakjai, emlékei és hiedelmei elevenednek meg egy gyermek szemszögéből láttatva.