Megnyílt az ifjú kézművesek országos kiállítása Debrecenben

Kultúra

Ezer alkotó 725 pályamunkája látható azon a debreceni tárlaton, amelyet a 12. országos ifjúsági népi kézműves pályázat díjazott alkotásaiból rendeztek a Debreceni Művelődési Központban.

Egy nemzet életében a legfontosabb tartópillér a kultúra – mondta Halász János országgyűlési képviselő pénteken Debrecenben, az Ifjú kézművesek országos kiállításának megnyitóján.
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felügyelő testületének elnöke a Debreceni Művelődési Központban (DMK) rendezett kiállításon és díjátadón Európa egyik fontos értékének nevezte, hogy sok nemzet él együtt, és mindegyik önálló, saját kultúrával rendelkezik. “Magyarország azért Magyarország, mert a magyar kultúra létezik” – fogalmazott a képviselő, aki beszédében a kultúra közösségmegtartó, identitásképző erejét méltatta.

F. Tóth Mária, a zsűri elnöke emlékeztetett rá, hogy Debrecen 24 éve ad otthont az országos kiállításnak, amelyet minden második évben rendeznek meg.

Az idén hét regionális megmérettetés után ezer alkotó 725 pályamunkája látható a debreceni országos tárlaton – mondta a zsűri elnöke, aki szerint a népi kézművességnek akkor volt igazi utánpótlása hazánkban, amikor az ország 34 iskolájában iskolarendszerben tanították a hagyományos kézműves technikákat.

Reményét fejezte ki, hogy az alapfokú művészeti oktatásban a zene, a tánc és az ének mellett ismét teret nyer a hozzájuk szorosan kapcsolódó népi iparművészet oktatása is.
A népi szőtteseket, ruhákat, faragásokat, kerámiákat, textileket, bőrmunkákat bemutató kiállítás megnyitóján húsz alkotó vehetett át Kiválóság díjat, illetve díszoklevelet.