Orosz állami kitüntetést kapott Vidnyánszky Attila

Kultúra

A debreceni Csokonai Színház egykori igazgatója az orosz külügyminisztertől vette át az elismerést.

Pakisztáni és vietnami polgárokkal együtt kapott orosz állami kitüntetést Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója – írja a HVG.

„Vidnyánszky Attila Magyarországon népszerűsíti az orosz irodalmat, és bemutatja a magyar közönségnek az orosz kulturális örökséget. E mellett nagyra tartjuk azt is, hogy helyreállította az orosz és magyar színházak közötti együttműködést” – ezen szavak kíséretében tüntette ki az orosz állami Puskin-díjjal a Nemzeti Színház igazgatóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Vidányszkíval együtt díjat kapott a vietnami Ngujen Tuet Min is, aki hatvan éve tanít orosz nyelvet Vietnamban, valamint Najam Sahat Bat is, aki Pakisztában foglalkozik az orosz írók műveinek helyi nyelvre fordításával. Ugyancsak kapott az 1999-ben létrehozott  Puskin-díjat a Litvániában élő orosz Valerij Tretyakov is, aki alapítója és főszerkesztője a legnagyobb helyi orosz nyelvű lapnak. Tretyakov legnagyobb érdeme – Lavrov szerint – hogy harcol a balti köztársaságban élő oroszok jogaiért, s küzd a történelemhamisítási kísérletek ellen is.