Csaba királyfi és kézműves fesztivál Debrecenben

Kultúra

A kulturális örökség napjai debreceni rendezvényeinek zárásaként G. Nagy Ilián Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperája tekinthetik meg az érdeklődők vasárnap este Debrecenben, a Református Nagytemplom előtt, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes közreműködésével – közölték a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

Tiszai Zsuzsa, a Hajdú táncegyüttes vezetője emlékeztetett rá, hogy a rockopera ősbemutatóját 2011-ben a székelyföldi Gyergyószárhegyen, a magyarországi bemutatót 2014-ben Püspökladányban tartották, egy évvel később pedig csaknem 250 ezer ember előtt játszották el Csíksomlyón, a Hármashalom-oltárnál.

G. Nagy Ilián több éves kutatómunka után írta meg a rockoperát, amely Atilla esküvőjétől a székelyektől való búcsúzásáig kíséri végig Csaba királyfi különös történetét, monumentális képekben bemutatva a kor történelmi pillanatait – ismertette a részleteket Tiszai Zsuzsa.
Hozzátette: a darabban mintegy félezren szerepelnek az énekesektől, a táncosokon, a lovasokon át a statisztákig. A szereplők Pécstől Gyimesközéplokig több helyszínről verbuválódtak, a debreceni bemutatón láthatja a közönség mások mellett a Hajdú táncegyüttest is.

Ugyanezen a hétvégén – pénteken és szombaton -, szintén a Kossuth téren tartják a VII. Debreceni Kézműves Fesztivált – jelezte a beharangozó sajtótájékoztatón Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Az idén 35 éves egyesület szervezésében 15 pavilonban mutatkoznak be a hagyományos népi kézműves mesterek Debrecenből és Hajdú-Biharból, illetve a fesztiválon vendégként résztvevő Zala megyéből. Az érdeklődők az alkotás folyamatába is bepillanthatnak: a hímző, szövő, fazekas, gyöngyös és csipkés, a fémműves, bőrös, fafaragó, nemezes, szálasanyag fonó és mézeskalácsos műhelyekben 38 népi kézműves mutatja be mesterségét – sorolta Hubert Erzsébet.

Lesz a fesztiválon többféle verseny és bemutató, a gyerekek pedig a “7 próbás ifjú mester” címért küzdhetnek mindkét napon – fűzte hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.