Zsidó történelmi emlékközpontot terveznek Debrecenben

Zsidó történelmi emlékközpontot terveznek Debrecenben

Kultúra

A Közép- és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete egy, a Kárpát-medencei zsidóság történelmét, múltját bemutató emlékközpontot szeretne létrehozni Debrecenben.A szombati, Pásti utcai zsinagógában tartott jótékonysági vacsoraest teljes bevételét az emlékközpontra fordítanák – írja a dehir.hu.

Papp László polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a debreceni zsidóság a város védendő értékei közé tartozik. Emlékeztetett rá, hogy a holokauszt áldozatainak tíz százaléka magyarországi zsidó volt, ezért is feladatunk, hogy a mai fiatalokkal megismertessük a sorsukat. Papp László szerint a központ nemcsak az emlékezésről szól, hanem egy prosperáló közösségről.

Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár ígéretet tett arra, hogy a kormány együttműködik a Debreceni Zsidó Hitközséggel a terv megvalósításának sikeréért – ahogy fogalmazott, mindent megtesznek, hogy valósággá váljon ez az álom.

Horovitz Tamás, a szervező egyesület elnöke azt mondta, hogy Debrecen és a Debreceni Zsidó Hitközség alkalmas arra, hogy zsidó turisztikai központ legyen. Reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül elkészülhet az épület.

A többemeletes, több kiállítótérrel rendelkező, interaktív, multifunkciós központ építését a város és az állam mellett jelentős önerőből kívánják megvalósítani.