Kiállítások, vásárok augusztusban

Helyi hírek Kultúra

augusztus 3., 10., 17., 24., 31. 17.00–18.00 SZATYOR TERMELŐI UDVAR
DMK Homokkerti Közösségi Háza

augusztus 4., 11., 18., 25. 16.00–17.00 SZATYOR TERMELŐI UDVAR
DMK Csapókerti Közösségi Ház

augusztus 3-6. Farmer Expo
A Debreceni Egyetem ATK területe

augusztus 9 – szeptember 1. KEZDETEK – MESTEREK – STÚDIUMOK
70 ÉVES A MEDGYESSY KÖR
Visszatekintő csoportos kiállítás a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola 70. évfordulója alkalmából.
Megnyitó: augusztus 9-én, 17 órakor
Helyszín: Belvárosi Galéria

augusztus 11. – augusztus 27. Hajdú-Bihar megye kincsei
Kölcsey Központ
Hogy mi a közös a debreceni páros kolbász, Hajdúböszörmény településszerkezete és a kabai meteorit között? Mindezek és még számos más érdekesség, ami a múltunk része, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár kiállításán látható.
De hogy jön ide Nürnberg városa? Évszázadokon keresztül hazánk volt Európa hús-éléskamrája. A „Magyar szürke hajtóúton” évente 100-200 ezer jószágot hajtottak a magyarok, jórészt osztrák, német és itáliai piacokra. Ennek első írásos emléke a 14. század közepén, Nürnbergben keletkezett. A vágóállatokat nemcsak hajdúk (hajtók) kísérték, hanem kereskedők, diákok, művészek is. Az utak mentén termékek, szokások, kultúrák találkoztak, cserélődtek. A németek és az osztrákok a mai napig Európa egyik legjelentősebb kereskedelmi és kulturális útvonalaként tartják számon a magyar szürke hajtóutat.

augusztus 12-ig Őry Annamária Fák-Szívek -Rózsakert című kiállítása
Sesztina Galéria

augusztus 13. 7-15 óráig Debreceni Régiségvásár
Tesco parkoló

augusztus 14–25. Bélyegkiállítás a karneváli hét rendezvényeihez kapcsolódóan
DMK Belvárosi Közösségi Háza

augusztus 15-20. Varázslatos Virágok kiállítás és vására
A flAVATAR – Varázslatos Virágok, a növényvilág egy olyan egyedi fejlesztése, amelynél a vágott virágokat és cserepes növényeket, 100% növényi alapú eleggyel kezelik és ezáltal fénylenek a sötétben. A felületi kezelés eredményeképp a fénykibocsátás szabad szemmel jól látható, amelyet azonban csak sötétben érzékelünk. A fejlesztés minden része génmanipulációtól mentes. A növények kezelésére használt anyagok a természeti környezetre, emberre és állatra egyaránt veszélytelenek.
Az elmúlt időszakban elnyert Magyar Termék Nagydíj és a nemzetközi A’Design Award díj méltó elismerései ennek a növényinnovációnak.
Kölcsey Központ Debrecen

augusztus 15-20. Virágos Vintage World
Kölcsey Központ Debrecen
„A virág sosem megy ki a divatból”
A Vintage World Cafe & Shop eredeti vintage stílusban kialakított kávézó-cukrászda és virág-ajándék üzlet Debrecen szívében, az Arany János utcán. Vendégeiket kávékülönlegességekkel, íncsiklandozó kézműves süteményekkel, egészséges smoothie variációkkal, egyedülálló, vintage stílusú virágdobozokkal és gyönyörű virágcsokrokkal várják, melyhez hasonlót a környéken egészen biztosan nem lehet találni! A Karneváli héten beköltöznek a Kölcsey Központ körfolyosójára, ahol számos érdekességgel várják az érdeklődőket!
AUGUSZTUS 16. SZERDA
Kreatív Nap – workshopok kicsiknek és nagyoknak
11:00 virágos fejdísz készítő workshop
14:00 virágos kopogtató készítő workshop
16:00 mini virágdoboz készítő workshop
MINDEN NAP:
Virágfallal és egy Magyarországon egyedülálló virágos szelfibusszal várjuk az érdeklődőket, ahol mindenkinek lehetősége nyílik a fotózkodásra!
Vásárlási lehetőség – a Virágkarnevál jegyében (virágos kopogtatók, asztaldíszek, ajándéktárgyak, virágdobozok)
A Virágkarnevál jegyében és hangulatához hűen különleges virágos dekoráció.

augusztus 16. 16:00 Závada Péter tárlatvezetése az XY-on
Modem
Závada Péter az Y generáció egyik kultikus figurája. A nyelvi zsenialitására nagyban építő, már több mint húsz éve működő Akkezdet Phiai formáció és a tavaly indult trAnzKaPHka zenei projektek résztvevője, aki az elmúlt években slammerként, költőként és dramaturgként is jelentős eredményeket ért el.
A MODEM-ben tartott rendhagyó tárlatvezetése alkalmával egyéni és generációs emlékek felidézésén keresztül, személyes asszociációkra építve, társadalmi kérdésekhez kapcsolódó észrevételekkel, hosszabb-rövidebb gondolatfutamokkal enged betekintést saját korosztálya festészetébe az XY – Újgenerációs lengyel magyar festészet című kiállításon.
Az Y generációhoz tartozó Závada Péter korosztálya egyik legsokoldalúbb alkotója, aki ezúttal a saját generációja festészetét bemutató MODEM-es kiállításon tart személyes hangú tárlatvezetést.

augusztus 17-19. Szilágyi Lenke standfotói Hajdu Szabolcs filmjeinek forgatásáról
B24 Galéria

augusztus 17-20. Szomjazóművészek
Kölcsey Központ Debrecen
Kaktuszok és pozsgások kiállítása és vására
… ezek a növények évmilliók alkalmazkodóképességének csodái
A kiállítás augusztus 17-20. között látogatható ingyenesen a Kölcsey Központ körfolyosóján 10-20 óra között.
Pozsgásnak (szukkulensnek) nevezik azokat a növényeket, amelyek sivatagi vagy tartósan aszályos vidéken élnek, és ha vízhez jutnak, nyálkaanyagaik segítségével sokat vesznek fel belőle és azt lassan, hosszú idő alatt használják fel. Leveleik nincsenek, ezeket szőrözöttségük vagy viaszbevonatuk helyettesíti. Egyesek a hosszabb száraz periódusok kezdetén leveleiket elhullatják. A pozsgás növényeknek két csoportja van: a levélszukkulensek, (pl. kövirózsa, varjúháj, Aloé, Agave, Sansevieria) és a szárszukkulensek, mint a kaktuszok. Utóbbiak Amerikában őshonosak, sziklás, homokos sivatagban vagy magas hegyeken élnek. Mintegy 2500 fajuk ismert.

A kaktuszgyűjtők tábora egyre gyarapszik, ismereteik gazdagodnak és egyesületekbe tömörülve cserélik ki tapasztalataikat. A tenyésztett kaktuszok változatos alakúak, tüskéik bizarr külsőt adnak nekik, és többségük igen dekoratív, szép virágokat nyit. A kaktuszok többsége tavasztól őszig sok fényt, száraz, meleg levegőt és vízáteresztő talajt igényel. Táp anyagigényük nem nagy, de meghálálják, ha időnként tápoldattal öntözik meg őket. Az egyes fajok, fajták és változatok környezeti igénye nagyon különböző, ezért ajánlatos a szakirodalomban tájékozódni az általunk nevelt és kedvelt növények szükségletei felől.

augusztus 18. 18:00Ulrich Gábor Szertár című tárlata – kiállítás megnyitó
A kiállítást megnyitja Wahorn András képzőművész, közreműködik a Halálos Tavasz Formáció
/Az 1967-ben született Balázs Béla-díjas alkotó képzőművészeti és filmelméleti tanulmányait a Kecskeméti Főiskolán, a Magyar Iparművészeti Egyetemen és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végezte. Szerzői filmjeit közel harminc ország fesztiválja válogatta be versenyprogramjába. Számos külföldi és hazai elismerést kapott. Elsősorban organikus alapú, kísérleti műveket készít. Munkáiban az emberi test struktúráit formanyelvi kísérletekkel fogalmazza újra./

augusztus 20. 18:00 Ingyenes finisszázs az XY-on
A nemzeti ünnep alkalmából ezen a napon ingyenesen látogathatóak a MODEM kiállításai, este pedig tárlatvezetésre várjuk az érdeklődőket a fiatal lengyel és magyar festészettel foglalkozó 2. emeleti tárlatra.

augusztus 20. 7-16 óráig KARNEVÁLI RÉGISÉGVÁSÁR
Tesco parkoló

augusztus 21. Virágkocsi-kiállítás a Kossuth téren

augusztus 23. 10.00–16.00 TÁRLATVEZETÉS A TÍMÁRHÁZ ÁLLANDÓ TÍMÁRTÖRTÉNETI ÉS IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSAIN
DMK Tímárház – Kézművesek háza

augusztus 27. 7-15 óráig Debreceni Régiségvásár
Tesco parkoló

augusztus 27. Babaruha vásár
Hódos Imre Rendezvénycsarnok

augusztus 31-ig 07:00-19:00 Retrofotó kiállítás
Aquaticum Strandfürdő főbejárat előtere

augusztus 31-ig A KÖSÖNTYŰ IV. ÉKSZERKÉSZÍTŐ PÁLYÁZAT díjátadó ünnepsége, és a 2016. évi győztes: Estók Gábor önálló kiállításának megnyitója
DMK Tímárház – Kézművesek háza

Augusztus 31-ig
KIÁLLÍTÁS KOMÓDI ISTVÁN ESZTERGÁLT MUNKÁIBÓL
DMK Tímárház – Kézművesek háza

szeptember 9-ig Antal Balázs: Uborkaszezon
B24 Galéria