Egyedülálló énekversennyel emlékeztek meg Petrovics Emilről Debrecenben

Kultúra

Az idei már a harmadik év, amikor az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadámiája keretében meghirdették a Petrovics Emil Énekversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

Az országban hiánypótló kortárs zenei énekversenyre 1987-1998 között született énekesek jelentkezhettek, akiknek egy dalt vagy áriát kellett előadniuk a kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, érdemes és kiváló művész szerzeményeiből, valamint egy szabadon választott kortárs darabot. A zsűri elnöke ezúttal is Petrovics Emil lánya volt.

– Nagy boldogság számomra, hogy a Magyar Állami Operaház énekmestere, Bátori Éva megálmodta ezt az versenyt, a Debreceni Egyetem pedig már harmadik alkalommal befogadta. Meglepően sok növendék jelentkezett idén és egy új kategóriát is meghirdettünk, vokális zenét kamarazenei kísérettel – emelte ki Petrovics Eszter.

A fiatal énekesek a Petrovics-darabok mellett a klasszikus 20-ik századi zeneművek közül válogattak, például Benjamin Brittentől és Kodály Zoltántól, ugyanakkor kortárs szerzők, például Tóth Péter és Orbán György dallamai is felcsendültek a Liszt teremben. Az I. kategóriában Józan Vivien, a II. kategóriában pedig Biri Gergely nyerte el az első díjat. A Bátori Éva ének mesterkurzusa a XX-XXI. századi vokális zene előadásmódjáról szakmai program megvalósítását 2017.évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Az utóbbi 8 nap alatt 7 koncertet is tartottak a Liszt teremben az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája keretében, a sort a kurzust tartó mestertanárok oboa és vonós gálája zárta. Színpadra lépett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar cselló szólamvezetője, Kántor Balázs, aki harmadévesen nyerte el diplomáját a Zeneakadémián, valamint a debreceni Zeneművészeti Kar oktatója, Böszörményi Judit kíséretével Kiss József Liszt-díjas oboaművész, a Hochschule für Musik Detmold professzora, az est vendégművésze pedig Vitányi József fagott művész volt.

Hangszerével, egy 1733-ban készült Antonius Stradivarius-szal, illetve játékával elkápráztatta a közönséget Zalai Antal, generációjának egyik legtehetségesebb hegedű-szólistája. A Zeneművészeti Kar zongoraművészével, Boda Balázzsal többek között Debussy, Saint-Saens és Paganini-Kreisler műveket adtak elő.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenyével zárul vasárnap este Debrecenben, a Kölcsey Központban.