Csak fújták és fújták az ifjú zeneművészek

Kultúra

Fergeteges hangulatot teremtett a szakma egyik legjobb szaxofonegyüttese, a szlovéniai SOS a Zenés esték a Nagyerdőn hangverseny-sorozat hétfői Szaxofongáláján a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

Bár a szaxofont sokan a jazz és a tánczenéhez társítják, valójában a komolyzenei használatra alkotta meg 1842-ben Adolphe Sax a hangszercsaládot. Mivel azonban nem többszáz éves instrumentumról van szó, ezért nem beszélhetünk olyan széles repertoárról, mint a hegedű vagy a zongora esetében. Emiatt a zenészek gyakran játszanak átiratokat, így volt ez a Zenés esték a Nagyerdőn hangverseny-sorozatának hétfő esti Szaxofongáláján is.

Elsőként Johann Sebastian Bach: c-moll szonáta BWV 1017. átiratát hallhatta a Liszt terem közönsége, melyet Puskás Levente szaxofonművész, a Zeneművészeti Kar tanára, adott elő Váradi Judit zongoraművésszel. Felix Mendelssohn-Bartholdy: Két koncertdarab no. 1. op. 113. művét már Lev Pupis, a szlovéniai SOS szaxofonegyüttes vezetőjével kiegészülve szólaltatta meg a duó.

A hangverseny további részében a szlovén szaxofonegyüttes is játszott. Johann Sebastian Bach újabb átiratai (c-moll kettősverseny, d-moll Toccata és Fúga BWV 565.) mellett Anna Maria Huszcza: Nihanja szerzeménye is elhangzott, melyet kifejezetten az SOS szaxofonegyüttesnek ajánlott a lengyel zeneszerző. Az SOS-ben a szopranino és a kontrabasszus kivételével szinte az összes szaxofon megtalálható (szoprán szaxofon – Lev Pupis, Rok Volk; altszaxofon – Weronika Partyka, Joanna Blejwas, Matjaž Škoberne; tenorszaxofon – Anja Kožuh, Larisa Marjanovič, Domen Koren; bariton szaxofon – Jovana Joka, Timotej Jerman; basszus szaxofon – Davor Loštrek). Igazán különleges és komplex zenei élményben volt része közönségének, akik nem voltak hálátlanok, többször is vastapssal jutalmazták az együttest.  

Két magyar alkotás: Ligeti György: Hungarian Rock és Bartók Béla: Román népi táncok darabja is műsorra került, utóbbiban az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának az ütősei (Kolics Máté, Tóth Levente, Tóth Levente Péter és Szekér Attila) is közreműködtek. A programot vérpezsdítő latin-amerikai muzsika zárta, Arturo Márquez Danzon No. 2 művében az akadémia diákjai (Klacsák Balázs, Nagy Viktor, György Kristóf Imre, Palkó Csanád, Ferenczi Zsolt, Katona Szilárd Előd, Vincze Marcell) is szerepet kaptak, így mintegy húsz szaxofonos teremtett fiesztahangulatot a Liszt teremben.

Kedd este ugyancsak a fúvósoké lesz a főszerep. A Rezes Gálán Nagy Miklós kürtművész, az Orchestre Philharmonique du Luxembourg szólókürtöse, valamint Káip Róbert harsonaművész, a Zeneművészeti Kar tanára, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első harsonása Mogyorósi Éva és Richter Edit zongoraművészek közreműködésével ad koncertet.

Bővebb információ a ymsa.unideb.hu oldalon olvasható.