Mesés kincsek érkeztek Debrecenbe

Kultúra

Megérkezett a debreceni Déri Múzeumba a hétvégén az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című kiállítás több mint ezer darabja – közölte a múzeum sajtószolgálata vasárnap az MTI-vel.

Közleményük emlékeztet arra, hogy a Déri Múzeum a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum szervezésében kiállítást rendez a Románia területén a 19-20. században előkerült, az őskortól a korai középkorig terjedő időszakból származó arany- és ezüstkincsekből.
“Ilyen nagyságrendű kiállítás utaztatása mindkét állam, Magyarország és Románia múzeumi történetében is példátlan” – olvasható a közleményben.

344333

Az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című kiállítás – 31 romániai megyei múzeum kincseiből – 2013. decemberében nyílt meg először Bukarestben, majd bemutatták a projektben résztvevő múzeumok egy részében is.

A megatárlaton látható tárgyak zömét szigorúan őrzött és védett trezorokban tárolták, eddig soha nem kerültek a nagyközönség elé. Ilyen jelentőségű és értékű külföldi kiállítási anyag eddig egyetlen magyar vidéki múzeumba sem érkezett, az esemény jelentősége így messze túlmutat a lokális vagy regionális szinten.

A kiállításban szereplő tárgyak, leletegyüttesek Magyarország, a Kárpát-medence, sőt Európa ős- és kora történetének olyan kiemelkedő emlékei és forrásai, amelyek jelentős része eddig nem hagyta el Románia területét.

A kiállítás rendezése úgy vált lehetővé, hogy a tárgyak összértékére, több tízmilliárd forintra, mind a román kormány, mind Magyarország kormánya állami garanciát vállalt – jelezte a Déri múzeum.

Az összesen 1065 tárgyat bemutató kiállítás a Déri Múzeum Zoltai termében, Galériájában és Kupolatermében kap helyet. A kincseket július 11-től október 15-ig tekinthetik meg a látogatók.

A bukaresti múzeumnak nem ez az első bemutatkozása Debrecenben: a múzeumok éjszakájára érkezett a Déri Múzeumba Bukarestből Bocskai István fejedelmi jogara, amit korábban Magyarországon még nem láthatott a közönség.