Lezárult a drámapályázat

Kultúra

Április 28-án éjfélig várta a Csokonai Színház a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatára írt kortárs drámákat. A határidő leteltével 45 érvényes pályamunka érkezett a Debrecen Város Önkormányzatával és a Tiszántúli Református Egyházkerülettel közösen kiírt nyílt pályázatra.

Az „Akikre nem volt méltó a világ” című pályázati kiírásra olyan nagyszínpadi megvalósításra alkalmas műveket vártak, melyek témájuk révén a reformáció 500 éves történetében Debrecenhez köthetők, és az 1674-ben gályarabbá tett prédikátorok híres történetéhez hasonlóan a hit megtartó erejéről mutatnak példát.

A pályamunkákat a Csokonai Színház által felkért öttagú zsűri értékeli majd, melynek tagjai Árkosi Árpád rendező, Kubik Anna színművész, Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója, Dr. Szirák Péter irodalomtörténész, az Alföld folyóirat főszerkesztője és Visky András író, drámaíró, dramaturg.

A legjobbnak ítélt drámaszöveg alapján készült előadást 2017. október 31-én, vagyis annak a napnak az 500. évfordulóján mutatja be a Csokonai Színház, amelyen Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapuján közzétette „95 tétel” néven ismertté vált vitairatát.