Bagossy Sándor fazekas kiállítása a Tímárházban

Kultúra

Bagossy Sándor fazekas népi iparművész, a Népművészet Mestere idén ünnepli 75. születésnapját. Ebből az alkalomból jubileumi kiállítás nyílik április 7-én, pénteken, 17 órakor a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Nagy Gál I. u. 6.).
Megnyitja: Dr. Vajda Mária PhD néprajzkutató. Közreműködik: Bárdosi Ildikó népdalénekes, népi énektanár, a Népművészet Ifjú Mestere

Bagossy mester a mintegy 200 éves múltra visszatekintő fazekas dinasztia leszármazottja, aki 1985-ben települt át Nagybányáról Debrecenbe, ahová családi gyökerei is kötik. Meghatározó szerepe volt a 80-as években a debreceni kerámia hiteles újraélesztésében. A város több iskolájában tanította a fazekasságot, a kerámiakészítés alapjait. A 90-es években részt vett az Újkerti Kézműves Szakiskola létrehozásában, hozzájárult annak országos sikereihez. Közművelődési intézményekben vezetett szakköröket, képzéseket gyerekeknek és felnőtteknek. Európa 8 országában, több mint 30 településen képviselte eddig a magyar, illetve a debreceni fazekasságot. Kerámiáit, rendkívüli szakmai tudását nagy elismerés övezi Európa-szerte. Munkájáról, alkotásairól külföldön rendszeresen jelennek meg méltató TV- és rádióriportok, újságcikkek.

A kiállítást a Debreceni Művelődési Központ és a Kézműves Alapítvány közösen szervezi.
Az alkotások május 1-jéig tekinthetők meg hétköznapokon 10–17 óráig, szombatonként 10–14 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.