Magyarósi Éva egyéni kiállítása közös játékra hív

Kultúra

A debreceni b24 Galéria tereiben egy „leckékből” álló forgatókönyv mentén megépített alkotástérrel találkozhatunk, miközben az alaptörténetet saját mikro-történetekkel egészíthetjük ki.

A sajátos világ a szerelem és a vágyak budoárjaként, képzet-tereként helyet ad saját ösvények bejárására, saját ablakok megnyitására és arra is, hogy megértsünk egy egyéni alkotói folyamatot, egy különleges gondolkodásmód jellemző pillanatait. Ismerős érzések, ismerős helyzetek, dobókocka irányította véletlenek és végtelen világok darabjai jelennek meg a korábban még nem kiállított gipszrajzokon, a helyben megrajzolt fali koordinátarendszeren, különböző tárgynegatívokon, roncsolt tárgymaradványokon, installált tárgy-együtteseken, miközben három animációs film is a fő történet fonalát szövi újra.

Több barátunk, ismerősünk követte felkérésünket, hogy még a kísérőfüzet szerkesztésének lezárása előtt, Éva alkotásaitól inspirálva, átküldjön nagyon rövid, saját szövegeket. A kiállítás nyitvatartása alatt további szövegekre számítunk, hiszen „a játékosok száma végtelen”. Mindenki viszontláthatja szavait, élménylenyomatait a kiállítás facebook oldalán és a galéria tereiben is. A game in progress…

Magyarósi Éva: A „Játék kegyetlen lányoknak” című írásom egy tóparti városkában zajlik áttörhetetlennek látszó baráti kötelékekben. A történet Eva – Gabriel – Walter szerelmi hármasának ívére feszül fel, ahol az érzelmek és a történések végeredménye egy véletlenül talált dobókocka kidobott számai alapján dől el. A szereplők szinte észrevétlenül válnak egy képzeletbeli társasjáték bábfiguráivá, ahol az előreláthatatlanságra bízott sorsszerűség sokszor a megélések legmélyebb rétegeibe (játék a gyilkosság gondolatával, a szadizmussal) sodorják a szereplőket – leginkább Evát és Gabrielt. Az egymás közötti zavaros élmények azonban egy ponton kimondatlanná válnak, ezeket az olvasó és a kiállítást befogadó csak a természeti jelenségeken keresztül szűrheti le a történetből. Az egymás közötti, „kegyetlen” játék célja egyértelmű, de kimenetele végig bizonytalan: sikerül-e a testi-lelki bántásokon és fájdalmakon keresztül is megélni a „tiszta” szerelmet?

A kiállítás print anyagainak elkészítésében, a helyszíni munkálatokban, továbbá a participatív módszerek megvalósításában részt vettek a MOME Budapest és a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének diákjai. Vezető oktatók: German Kinga és Szabó Attila

 

Hanginstalláció: Víg Mihály

 

b24 Galéria, Debrecen, Batthyány utca 24.

 

Nyitva: kedd–szombat: 10–18. A belépés ingyenes