Februári programok a Déri Múzeumban

Kultúra

KIÁLLÍTÁSOK

 Megújult állandó kiállítások

 Új kincsek a Déri Múzeumban
Időszaki kiállítás
Helyszín: Déri Múzeum, Galéria
Látogatható január 20-tól február 26-ig

 

Bethlen Gábor fejedelem, Debrecen patrónusa
időszaki kiállítás
Helyszín: Déri Múzeum – Kupolaterem
Látogatható 2017. január 31-től március 19-ig

 

PROGRAMOK

 

  1. február 4. (szombat) 14.00–15.30

Japán kultúra és művészeti szakkör gyerekeknek

Déri Frigyes gyűjteményéhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás

Holdnéző ünnep Japánban

A foglalkozáson a gyerekek megismerkedhetnek az Otsukimihez (Holdnéző ünnep) kötődő szokásokkal, érdekességekkel, illletve Chang’e és a Jáde nyúl történetével. Kiderül milyen szerepet tölt be a nyúl ezen az ünnepen és mit jelképez a pampafű.
A szakkör végén mindenki elkészítheti a Holdnéző ünnephez köthető saját dekorációját.

 

  1. február 12. (vasárnap) 10.00­–12.00
    CSALÁDI NAP A DÉRI MÚZEUMBAN
  2. február 18. (szombat) 14.00–15.30

Japán kultúra és művészeti szakkör felnőtteknek

Japán újévi szokások

A foglalkozáson az újévhez köthető szokásokról és tárgyakról tudhatnak meg többet a résztvevők. Ilyen a hatsumōde (az újesztendőben történő első szentélylátogatás), a tradicionális japán újévi ételek, az otoshidama (újévi ajándék gyerekeknek), a kisgyerekeket védő talizmánok és a kabalák (engimono). A foglalkozás végén mindenki elkészítheti saját szerencsehozó daruma figuráját.
 

  1. február 24. (péntek) 16.30

Két földrész és két óceán között

Természeti értékek nyomában Közép-Amerika déli államaiban

Mező Szilveszter muzeológus vetített képes előadása

Helyszín: Déri Múzeum

 

Az Amerika északi és déli felét összekötő közép-amerikai földhíd kialakulása hosszú és bonyolult geológiai folyamat eredménye. A két kontinensrész összekapcsolódása a krétában kezdődött el és mai ismereteink szerint nagyjából 3–5 millió évvel ezelőtt, a pliocén korban fejeződhetett be. A fokozatosan, több lépésben összezárult földhídon keresztül lehetővé vált Észak- és Dél-Amerika korábban egymástól elkülönülten fejlődő élővilágának szárazföldi érintkezése.

A közép-amerikai földhíd mai flórájában és faunájában észak- és dél-amerikai elemek egyaránt megtalálhatóak, ami különlegessé teszi a terület növény- és állatvilágát. A biológiai sokféleséget tovább fokozza, hogy a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán melléktengerei között elhelyezkedő élénk domborzatú földhíd életében pacifikus és atlanti-típusú környezeti hatások is érvényesülnek.

A sajátosan fejlődő élővilág mellett az élettelen természeti környezet is számos értékkel várja a térséget felkereső utazót. Közép-Amerika a vulkánok földje. A mexikói Tehuantepeci-földszorostól a Panamai-öbölig terjedő földhídon működő, szunnyadó és kihunyt tűzhányók sokasága található, helyenként olyan hihetetlen sűrűségben, hogy szinte egymásba érnek a környezetükből merészen kiemelkedő, változatos alakú vulkáni képződmények.

Az előadás varázslatos világba, a krátersipkás vulkánok, a fenséges köderdők és a lapos korallszárazulatok vonzó trópusi birodalmába invitálja a látogatót. A közép-amerikai földhíd három déli állama: Nicaragua, Costa Rica és Panama természeti világának egy-egy érdekes szelete elevenedik meg a vetítésre összeállított képanyag segítségével. Az előadás a Costa Rica-i Irazú-vulkán Nemzeti Park és Monteverde Felhőerdő Rezervátum; a Nicaragua-tóban található Ometepe-sziget és a Karib-tengerben fekvő panamai Kolumbusz-sziget természeti környezetét mutatja be egy földrajzos muzeológus szemével.

 

(FOTÓ és képaláírás:

Az újvilági trópusi flórabirodalom (Neotropis) jellegzetes fán lakó növényei: a broméliák)

 

  1. február 26. (vasárnap) 10.00–12.00

CSALÁDI NAP A DÉRI MÚZEUMBAN

2017. március 3. (péntek) 17.00–18.00

Hina babák japán szemmel

Japánban március 3-án ünneplik a babák ünnepe, vagy más néven a lányok napjaként is ismert Hinamacurit. A tóganei Dzsószáj Nemzetközi Egyetemről érkező japán diákok élménybeszámolói által személyes betekintést kapunk a Hinamacuri és a hina babák világába.

A program ideje alatt a résztvevők megismerkedhetnek az ünnephez kötődő szokásokkal, dalokkal, majd az előadást követően lehetőség  nyílik az egyetemen magyar nyelvet tanuló japán diákokkal való beszélgetésre is. A foglalkozás végén mindenki elkészítheti saját kokeshi hinababáját.

Aki részt kíván venni a programon, kérjük, hozzon magával egy olyan, számára fontos FÉNYKÉP fénymásolatát, amelyet szívesen odaad emlékképpen a japán beszélgetőpartnerének.

Maximális létszám: 30 fő

A programon való részvételhez regisztráció szükséges!

Jelentkezni lehet: csoke.kitti@derimuzeum.hu e-mail címen vagy a 06 20 339 3840 telefonszámon.
Belépőjegy: felnőtt: 600 Ft, diák: 300 Ft

Szeretettel várunk minden 12. életévét már betöltött gyermek és felnőtt látogatót!

Helyszín: Debrecen, Déri Múzeum

 

  1. március 4. (szombat) 14.00–15.30

Japán kultúra és művészeti szakkör gyerekeknek

Déri Frigyes gyűjteményéhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás

Japán tekercsképek
Mik is azok az emakimonók és kakemonók? Milyen technikával készültek és milyen szerepet töltenek be a japán kultúrában? A gyerekek játékos feladatokkal ismerkedhetnek a tekercsképekkel és azok változataival. A szakkör végén mindenki elkészítheti saját kisméretű tekercsképét.

 

 

A DEBRECENI IRODALOM HÁZA ÉS A MEDGYESSY FERENC EMLÉKMÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI

(Debrecen, Péterfia u. 28., Tel.: 52/413-572)

 

 

 

KIÁLLÍTÁSOK ÉS PROGRAMOK

 

Álmodó magyarokTörténetek Debrecen irodalmából

A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása

 

2014-ben nyílt meg a Debreceni Irodalom Háza. A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményéből megrendezett „Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából” című állandó kiállítás maradandó élményt nyújtva mutatja be a debreceni kötődésű híres írók, költők életét. Eredeti kéziratok, könyvek és irodalmi relikviák ragadják magukkal az érdeklődőket. Látható többek között Petőfi Sándor Dalaim című versének kézirata, Jókai Mór Sárga rózsa című regényének kéziratoldala, Csokonai Lillájának gyűrűje, és Szabó Magda tükre. A kiállítást virtuális elemek, számítógépes játékok teszik izgalmassá és szórakoztatóvá.

 

 

 

„Önéletrajz, mit lapozni sem kell…”

Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása

 

A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből immár harmadik alkalommal, megújult kiállítótérben helyezzük el közismert szobrait, rajzait, domborműveit. A kiállítás első egységében Medgyessy Ferenc életének korai évtizedeihez kötődő és annak legfontosabb eseményeit idéző művei szerepelnek. Majd a Százados úti műterem rekonstrukciója fogadja a látogatókat, ahol egykor alkotásai születtek. A szobrász ötven éven keresztül dolgozott e műterem falai között, itt formázott plasztikái időrendi sorrendben láthatók.

Áthaladva a műtermen, illetve az itt elhelyezett szobrok között, a művek tematikai csoportokba rendezve szemlélhetők meg. Külön hangsúlyt kapnak a táncoló alakok megörökítésére és a ló kecses formájának, mozdulatainak plasztikai megragadására irányuló szobrai, a Déri tér allegorikus szobrainak tervei és további, Debrecen köztereit díszítő plasztikáinak vázlatai. Az emlékkiállítás közel kétszáz rajzokból, domborművekből, körplasztikákból álló csoportja azokkal a szabadtéri művekkel válik teljessé, amelyeket a városban tett séta alkalmával tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítást gazdag, archív film- és hangfelvétel, illetve fotóanyag színesíti.

 

 

  1. február 15. (szerda) 16.30

Szerelmi motívumok nyomában

Kerekesné Bíró Éva irodalmi muzeológus tárlatvezetése

az Álmodó magyarokTörténetek Debrecen irodalmából című kiállításban

 

 

Igazából szerelem, avagy milyen titkok rejtőznek a Debreceni Irodalom Házában?

 

 Ismerjük Csokonai érzelmeit Vajda Júlia iránt, de mit tudunk Lilla gondolatairól? Ki érintette még meg Csokonai szívét?

 

Tudjuk, hogy Szendrey Júlia a Feleségek, felesége; de ki volt a futó debreceni  kaland Petőfi életében?

 

Arany János szemérmes, konzervatív személyisége hogyan viszonyult a „szerelemhez” a 19. században?

 

Milyen nyomait találjuk ezeknek a szerelmeknek az állandó debreceni irodalmi kiállításban?

 

 

 

Sok-sok titkot rejt a Debreceni Irodalom Háza – ám ott lapulnak a válaszok is Csokonai szobájától a Könyvek Terméig.

 

Keressük meg őket együtt!