Rövidfilmeket láthatnak a debreceniek

Kultúra

A Faludi Filmklub keretében október 20-án, csütörtökön, 16 órától rövidfilmeket vetítenek a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házának Delta mozijában (Jerikó u. 17-19.). Vetítendő filmek: 1956. Márai Sándor: Mennyből az angyal (dokumentumfilm forradalmi képekkel) * A zöld út * Jézus drága gyermek * Karmák
Meghívott előadó: Mispál Attila rendező. A belépés díjtalan!

A zöld út
magyar, 2008., r.: Záhonyi Arnold, fsz.: Szerbik Dániel
filmetűd, 5 perc

A panelházak egyik eldugott lakásából elindul egy kisfiú, miután szülei értelmetlen veszekedésének tanúja volt. Céltalanul bolyong a városban. Keres valakit, akibe kapaszkodni tudna, aki irányítani tudná. Szinte vakon kezd el követni egy férfit. Amikor lelép az úttestről, elgázolja egy autó. A lámpa zöldre vált.

Jézus, drága gyermek
(Jesusito de ma vida)
spanyol, 2009, r: Jesús Pérez-Miranda,
sz: Guillermo Estrella, María Vázquez
kisjátékfilm, 11 perc (magyar felirattal)

Az erősen vallásos környezetben élő jámbor kisfiú, aki még nevét is Jézusról kapta, egy gyötrelmes éjszaka hatására eljut odáig, hogy a feszületet, rajta a Megváltó töviskoronás szobrával, eltüntesse a feje felől, a falról, és az ágya alá rejtse. A Megváltó ugyanis nem segít neki, hiába imádkozik hozzá buzgalommal, és hiába kéri őt egymás után kétszer is tiszta szívéből.

Márai Sándor: Mennyből az angyal
Előadja: Sinkovits Imre (forradalmi képekkel) 6 perc
Karmák – Hétköznapi hősök / 8. rész
magyar, 2014, szerkesztő: Kinter Alexandra, sz.: a Pintér család
dokumentumfilm (egy televíziós sorozat epizódja), 12 perc

Egy egyszerű középkorú házaspárt ismerhetünk meg a filmből, akiknek nem lehetett saját gyerekük. Ma mégis négy gyermekkel élnek kiegyensúlyozott, boldog családi életet, akiket az elmúlt évek során örökbe fogadtak.

A Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában alakuló Faludi Filmklub arra vállalkozik, hogy a Faludi Ferenc Akadémia szellemiségében filmvetítések és szakértők bevonásával elemzői beszélgetések valósuljanak meg.

A Filmklub alapvető szándéka, hogy egyéni érzéseket és gondolatokat ébresszen a nézőben a szerző eredeti szándékának feltárása mellett. Ehhez filmes, irodalmi, történelmi műveltség szükséges. Filmklubunk célja nem a spontán szórakoztatás, vagy felületes élménykeresés, hanem a szimbolikus gondolatok feltárása és az eredeti üzenet kibontása.

• Első alkalom: 2016. 10.20. , 16 óra, Debreceni Művelődési központ Újkerti Közösségi Ház
• Második alkalom: 2016. 11. 24., 16 óra, Debreceni Művelődési központ Újkerti Közösségi Ház
• Harmadik alkalom: 2016. 12. 15., 16 óra, Debreceni Művelődési központ Újkerti Közösségi Ház