Község napja – II. Sárándi Vásári Sokadalom

Helyi hírek Kultúra Party Zone

Ismét nagyszabású, kétnapos rendezvényre készül Sáránd október 7-én és 8-án.

Október 7-én pénteken 15:00 órától„Isten hozta Sárándon ’’címmel először hívja közös találkozóra a Sárándról elszármazottakat é a faluba nemrég beköltözetteket a község önkormányzata. A találkozó után 17:30 órakor együtt megkoszorúzzák a helyi református templom falán található I. világháborús Hősök tábláját. 18:00 órakor nyitja meg Dr. Kovács Vilmos ezredes a Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Négy év vérben és vasban’’ című kiállítását a Művelődési Házban. A Hadtörténeti Múzeum kiállítása mellett megtekinthető a helyiek korabeli hangulatot idéző kiállítása is „Mire a falevelek lehullanak…’’-  Sárándiak az I. világháborúban címmel.

Október 8-án a már hagyománnyá vált Vásári Sokadalmat a Miskolci  Rézdudások zenéje indítja. 10 órakor a tavaly elindított fa örökbefogadást folytatva faültetésre kerül sor a Nagy utcán. A délelőtt folyamán hirdetik ki a „800 éves Sáránd” rajzpályázat eredményeit. A kicsiket az OR-TI-KI bábszínház Kökény Matyi előadása szórakoztatja.

A nap folyamán keresik Sáránd legjobb pogácsáját, miközben 20 sátorban rotyognak a finomságok a  vásári egytálételek és tésztaételek versenyére készülve. Összesen 82 sátor várja a látogatókat, köztük 30 kézműves ( ebből 10 sárándi mester).

A vásár bejáratánál a vendégeket I. világháborús Hagyományőrző Egyesület katonái léptetik be, akik a nap folyamán többször is alaki bemutatót és fegyverbemutatót tartanak.

A délutáni program színes kínálatot nyújt minden érdeklődőnek. Lesz „Jó ebédhez szól a nóta’’, operett gála, gólyalábasok, Liszter Sándor és a Vadrózsák, helyi művészeti csoportok, miközben a Rézdudások és a Hollóének felváltva szolgáltatják a zenét.

Egész nap megtekinthető a Művelődési Házban a már említett I. világháborús kiállítás és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület „Előttem az utódom’’c. kiállítása, valamint a Sárándi Hagyományok Házában (Nagy utca) a „Kézzel hajtányos mezőgazdasági gépek’’bemutatója.

Ezen a napon hirdetik meg a „Legszebb porta’’ mozgalmat azzal a nem titkolt céllal, hogy ezáltal is szebb, rendezettebb, virágosabb és zöldebb legyen Sáránd.

Kísérő rendezvények: népi játszóház, Kerege íjász és honfoglaláskori életmód bemutató,kézműves bemutatók és vásár, helyi ízek kóstolója, utcabál

A Sárándi Csárda a vásár területén várja a vendégeket pénteken 17:00 órától, szombaton 8:00 órától 23:00 óráig

Az est sztárvendégei: Szandi és Bereczki Zoltán

A szervezők, a vásár sikerén munkálkodók fontosnak tartják, hogy a vásár mint találkozóhely működjön és a gasztronómia mellett korabeli vásári hangulatban legyen lehetősége az embereknek találkozásokra, beszélgetésre, információcserére, egymástól tanulásra, csereberére. Mindezt jó hangulatban, kellemes környezetben!