10 éves a Macsi Nyugdíjas Klub

Kultúra

A Macsi Nyugdíjas Klub idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.Ebből az alkalomból szeptember 29-én, csütörtökön, 13 órától jubileumi ünnepséget szerveznek a Debreceni Művelődési Központ Kismacsi Közösségi Házában (4002 Debrecen-Kismacs, Napraforgó u. 16.). Köszöntőt mond: Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő.

2006 őszén a nagymacsi és kismacsi idősek egy csoportja klubot alakított, találkozóik helyszínének a Debreceni Művelődési Központ Kismacsi Közösségi Háza adott otthont. Egy évtized alatt a csoport összetartó közösséggé kovácsolódott és bebizonyította, hogy az idősektől még mindig rengeteget tanulhatnak a fiatalabb generációk.
A Macsi Nyugdíjas Klub nevéhez fűződik a Nagyanyáink praktikái hagyományőrző rendezvénysorozat, melynek évente 3-4 alkalommal ad helyet a Kismacsi Közösségi Ház. A Csigacsináló verseny, Márton Napi Sokadalom és a „Szita, szita, sűrű szita” – Kenyérsütés a kenyér világnapján is olyan rendezvények, melyekre a város több pontjáról érkeznek látogatók, minden korosztályból. Ezeken a programokon előtérbe kerülnek a gasztronómiai értékek – az asszonyok tésztát gyúrnak, kemencében sütnek és sokféle hagyományos ételkészítési módszert gyakorolnak – a klubtagok a hosszú évek alatt gyűjtött tudást örömmel osztják meg az érdeklődőkkel.
A Macsi Nyugdíjas Klub kiemelt figyelmet fordít a generációk közötti tudásátadásra, jó kapcsolatot ápol a Mosolykert Óvoda Kismacsi Telephelyének óvodásaival, akiket az idősek szeretettel hívnak minden rendezvényükre, és első kézből adják át a fortélyokat a gyermekeknek, akik örömmel próbálgatják a tésztagyúrás, pogácsaszaggatás műveleteit.
A klub jelenleg Kismacson, Nagymacson és Debrecenben élő nyugdíjasokból áll. A klubtagok a rendezvényeikre szeretettel várnak minden érdeklődőt és klubalkalmaikra is várják azokat a nyugdíjasokat, akik szeretnének egy családias, összetartó közösséghez tartozni.
A csoport tagjai 10 éves fennállásuk alkalmából a közösség összetartó erejét ünneplik és kifejezik hálájukat azoknak az embereknek, akik tevékenyen részt vettek a klub életében, akiktől az évek során szeretetet, támogatást kaptak.