Az Orlando a Vidéki Színházak Fesztiválján és Debrecenben

Kultúra

A Csokonai Színház Orlando című előadása meghívást kapott a Vidéki Színházak Fesztiváljára. Az Anca Bradu rendezte produkciót két alkalommal, szeptember 10-én 16 óra 30 perctől és 21 órától láthatja a budapesti közönség a Thália Színházban. Virginia Woolf, a huszadik századi modern irodalom egyik mestereként számon tartott írónő műve érzékenyen, költői szépséggel megírt, kosztümös fantasy. Orlando, a főszereplő rendkívül lassan öregszik, közel háromszázötven év alatt tizenhat éves, álmodozó tekintetű fiúból harminchat éves, irodalmi sikereket magának tudható nővé cseperedik. A nemváltás csak egy a számtalan kaland közül, melyet átél. A főszereplő, Sárközi-Nagy Ilona érzékeny színészi alakítása teszi egyedülálló élménnyé az előadást:

„Hajlamosak vagyunk megfeledkezni valami fontosról: nem az a lényeg, hogy férfiak vagyunk vagy nők, hogy férfit szeretünk vagy nőt. A szenvedély a lényeg, amivel szeretünk, vagy amivel a magány felé fordulunk, vagy az önmagunk kifejezési módját keressük. Orlando esetében ez az irodalom, de lehetne bármi más is. Egyetemes gondolatok egy kalandregénybe sűrítve, és ezt a sűrű és izgalmas utazást sikerült Anca Bradunak egyetlen pici térbe, egyetlen színészre adaptálnia, ez önmagában bravúr. Én pedig szeretem játszani ezt az előadást, kemény munka mind fizikailag, mind szellemileg, vannak nehezebb fejezetek, vannak könnyebbek, de amikor a végére érek, mindig elönt valami különös gyönyörűség, hogy ez a sok nehézség, szenvedély, öröm mind benne volt, és ezt együtt éltük meg: a nézők és én. Izgalmas és szép előadás, jó lenne, ha minél többen látnák, ezért örülök, hogy műsoron marad Debrecenben, és hogy meghívást kapott Budapestre is.”

A budapesti vendégszereplés előtt Debrecenben is láthatja a közönség az Orlandót. A szeptember 9-én és 10-én 19 órától kezdődő előadásokra még kaphatók jegyek a Csokonai Színház jegypénztárában.