A Debreceni Népi Együttes lett a legjobb

Kultúra

Az 50 éves Debreceni Virágkarneválon a művészeti csoportok legjobbjának a Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Házában működő Debreceni Népi Együttest választották a karnevál tiszteletbeli nagykövetei. A művészeti csoport a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű vázáját kapta.

A díjat a győztesnek Papp László, Debrecen polgármestere és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója adta át a Nagyerdei Stadionban, a Karneváléj című gálaműsorban.

A Debreceni Népi Együttes a Debreceni Művelődési Központ egyik kiváló közössége, amely tagegységében, a Homokkerti Közösségi Házban (Szabó Kálmán u. 68.) biztosítja a fellépésekre való stabil felkészülést hat csoportban.

A művészeti csoportok legjobbjának választott Debreceni Népi Együttes hazai és külföldi néptánctalálkozók rendszeres résztvevője. Az együttes 1950 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy összegyűjtse és műsorában feldolgozza Hajdú-Bihar megye hagyományait, az alföldi magyar néphagyományokat, dalokat, táncokat. A Debreceni Népi Együttes az Örökös Kiváló Együttes címmel, Kölcsey Ferenc- és Pro Urbe díjjal, megyei Príma díjjal is büszkélkedhet. Az együttes alapítója és 1993-ig vezetője dr. Béres András néprajzkutató, koreográfus volt. Jelenlegi művészeti vezetői Veres Tamásné Hercz Beáta és Hercz Vilmos, a Népművészet Ifjú Mesterei.