Japán kormánykitüntetést kap Pinczés István

Kultúra

Pinczés István, a Csokonai Színház egykori főrendezője „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” elnevezésű japán kormánykitüntetésben részesül. Tanaka Takahiro, a magyarországi Japán Nagykövetség sajtóosztályának vezetője közleményben tájékoztatott arról, hogy Kisida Fumio japán külügyminiszter 2016. április 29-én Tokióban nyilvánosságra hozta a kormánykitüntetésben részesülők névsorát.„A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” az egyik legmegtisztelőbb és legnagyobb becsben tartott japán kormánykitüntetés; tavasszal és ősszel adományozható. Évente öt japán állampolgár kaphatja meg kulturális területen elért eredményeiért. Pinczés István az első, aki külföldiként a tokiói külügyminisztérium által kitüntetésben részesül színházrendezői és kulturális kapcsolatépítő tevékenységének elismeréséül.

Az 1981-ben induló amatőrszínházi kapcsolat New Yorkban jött létre a Debreceni Színjátszó Stúdió és a Hirosi Koizumi vezette japán Bungeiza Gekidan között. Ez az együttműködés később hivatásos színházi kapcsolattá alakult. A több mint három évtizedes kulturális kapcsolat során mintegy 1500 japán művész érkezett Magyarországra, és közel ezer Hajdú-Bihar megyei művész mutatkozott be Tojama megyében.

A kitüntetést Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete adja át Pinczés István Jászai-díjas rendezőnek, aki a japán-magyar színházi kapcsolatokért végzett művészi eredményeinek elismeréséül korábban megkapta a Nemzetközi Színházi Intézet Ucsimura-díját, valamint a Tojama Megye Jószolgálati Kulturális Nagykövete kitüntető címet is. „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” átadási időpontjáról később történik intézkedés.