Debrecenben átadták a freshART-pályázat díjait

Kultúra

A magyar kultúra napján adták át Debrecenben az idei freshART képző-, ipar- és fotóművészeti pályázat díjait. A pályamunkákból kiállítás is nyílt pénteken a Belvárosi Galériában.

A pályázatot immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a Debreceni Művelődési Központ (DMK) a Városok-Falvak Szövetségével, valamint a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ Kassa megyei kulturális intézményével együttműködve.

Halász János, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének és a Városok-Falvak Szövetségének az elnöke a kiállítás megnyitásakor méltatta azt a debreceni közösségi alapú együttműködést, amelynek egyik szép megvalósulása a freshART-pályázat.
Felidézte, hogy 2004-ben, amikor Debrecen először pályázta meg az Európa Kulturális Fővárosa címet – amelyet a pénteki bejelentés szerint 2023-ra újra megpályázik -, létrejött, és 2006 óta működik a Városok-Falvak Szövetsége.

Hozzátette, hogy a freshART-pályázattal először csak a debreceni fiatal művészeknek akartak bemutatkozási lehetőséget biztosítani, később azonban kiterjesztették a város környékén élő alkotókra, majd a Városok-Falvak Szövetségébe tömörült településekre és a határon túli területekre is.

A politikus országosan is példaértékűnek nevezte a pályázatot elindító Debreceni Művelődési Központ modellprogramjait, amelyek a közösségi alapon szervezett kulturális együttműködésre támaszkodnak.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere arról beszélt, hogy a városvezetés elkötelezett a megyeszékhely kulturális alapú fejlesztése, és a kulturális értékek továbbadása mellett, ezért is szeretnék, hogy Debrecen 2023-ban Európa kulturális fővárosa lehessen.

Az idei freshART-pályázat fődíját – önálló kiállítási lehetőséget a Belvárosi Galériában – Szűcs Gábor somorjai festőművész kapta. A Városok-Falvak Szövetsége díját a gyulai Székely Aladár Fotóklubnak ítélte a szakmai zsűri. Debrecen város díját a hajdúnánási Stefán Renáta, a Bódva-völgyi kulturális központ díját Garay-Nagy Norbert (Vác), a központ és a Fecsó Pál Polgári Társulás díját, a Tornai Művésztelepen való részvételi lehetőséget Bagdány Franciska (Debrecen) és Mallár Gabriella (Debrecen-Budapest), a DMK különdíját B. Nagy Gabriella és Pelei Katalin (Debrecen) kapta.

A freshART-pályázatra érkezett mintegy hetven alkotást február 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők a debreceni Belvárosi Galériában.