Cívis Cuháré

Kárpát-medencei népművészeti találkozó Debrecenben

Kultúra

Cívis Cuháré lesz ma Debrecenben: a kárpát-medencei népművészeti találkozót immár harmadik alkalommal rendezik meg a Kölcsey Központban.

A népi kultúra ünnepének mottójául ezúttal Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes szavait választották, miszerint “A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

Vigasságból, hagyományból, népi kultúrából ezúttal sem lesz hiány: déltől kora estéig táncház, népművészeti kirakodóvásár, kézműves ételek, népzenei kamarakoncertek, viseletbemutató, kiállítások és beszélgetések várják majd az érdeklődőket.

A kézműves mesterek kiállításán és vásárán a kisbicskától a rogyós csizmáig mindent megvásárolhatnak a látogatók, a táncházakban pedig a kárpát-medencei magyarság legszebb néptánc kincsei mellett belekóstolhatnak a magyarbődi, a moldvai, a gyimesi táncok mellett, az őrkői és a szilágysági cigány táncokba is – mondta el Kerekes Sándor, a találkozót szervező Főnix Kft. szóvivője.

Hozzátette: ezúttal is lesz értéksziget, amelyen most Létavértes, Tiszacsege és Vámospércs mutatja be hagyományait.

Este a Kölcsey Központban ifjúsági néptánc együttesek gálaműsorával fejeződik be az idei Cívis Cuháré. Fellépnek a programban a Debreceni Népi Együttes ifjúsági csoportja, a Hajdú Táncegyüttes ifjúsági csoportja, a Főnix Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja, a Forgórózsa Táncegyüttes ifjúsági csoportja, a Bocskai Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja, a hajdúnánási Bocskai Apródjai Ifjúsági Néptáncegyüttes, valamint a Bakator, a Bürkös és a Szeredás zenekarok.