Kenyérünnep és kemencésnap Hajdúböszörményben

Kultúra

A helyi gasztronómiai hagyományok élednek újjá ma a hajdúböszörményi tájházban: a hajdúsági kenyérünnepet és kemencésnapot rendezi meg a Civilek a Lakóhelyért Egyesület.

Nagy Imre, az egyesület elnökének tájékoztatása szerint évről évre többen keresik fel a legnagyobb hajdúváros hagyományos őszi gasztronómiai rendezvényét, ahol az idén rekordkísérletre készülnek: 100 helyi tanuló fonja majd a többméteres kalácsot.

A pékek udvarában sütőipari különlegességekkel, rozsos termékekkel és a lisztérzékenyek kenyerével, illetve tésztájával ismerkedhetnek majd meg az érdeklődők, de ínyenc kemencés falatokat is kínálnak a múltból: lesznek tájjellegű sütemények, kenyérlángos és csőrege is – részletezte a főszervező.

Nagy Imre elmondta: igazi érdekességnek ígérkezik a kézi csigacsinálási bemutató, a vállalkozókedvű családok, baráti társaságok pedig slambuc- és töltöttkáposzta-főzőversenyen, illetve tészta- és házikenyérsütő versenyen mérhetik össze tudásukat.

A kis- és őstermelőknek A helyi értékek és a kistermelői termékértékesítés címmel rendeznek fórumot, a gyerekeknek pedig megnyitják a játékudvart és a kézművesek utcáját a szombati hajdúböszörmény kenyérünnepen és kemencésnapon – fűzte hozzá Nagy Imre.