Látványos planetáriumshow lesz a Agórában

Kultúra

40 éve jártunk utoljára a Holdon – ideje visszatérni. Az Agóra Tudományos Élményközpontban 2015. július 23. és 26. között most először látható az Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljes kupolás show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek; céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A 2017 végéig tartó küzdelemben jelen állás szerint már csak 16 csapat van versenyben, köztük egy ígéretes magyar társaság is, a Puli Space Technologies.

Az Agórában csütörtöktől vasárnapig ismét felállítják a mobil digitális planetáriumot. A hatalmas kupola alatt csütörtökön és pénteken 14 és 16 órakor vetítik a Visszatérés a Holdra – egyszer s mindenkorra! című filmet, szombaton és vasárnap pedig 12, 14 és 16 órától. A magyar narrátor Gáti Oszkár.

Emellett Lehozzuk a csillagokat! címmel az Agóra csillagásza tart előadást a planetáriumban csütörtökön és pénteken 13, 15 és 17 órakor; szombat és vasárnap pedig 11, 13, 15 és 17 órától van csillagászati bemutató. A 20 perces programban a nyári csillagképekről és a Hold fázisairól lesz szó.

A planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.