Márton-napi libalakoma egri borokkal Debrecenben

Gasztro

“Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik, aki Márton napján új bort nem iszik, az egész évben szomjazik” – ezen 1171-ből származó, Szent Márton napjához kapcsolódó írásos feljegyzés jegyében rendezik meg a hét végén Debrecenben a Márton-napi libalakomát.

Debrecen és Eger önkormányzata és a debreceni Barabás klub immár hatodik éve rendezi meg a kulturális programokkal kísért háromnapos gasztronómiai parádét, amely az ötletgazda Barabás Zoltán szerint mára a családok ünnepe lett, és az egész országból érkeznek érdeklődők a lakomára.

Debrecen főterén már felállították azokat a faházakat, amelyekből az ételeket, italokat kínálják a vendégeknek, s már áll a nagyszínpad is, ahol debreceni és egri művészeti csoportok mutatkoznak be péntektől vasárnapig – jelezte Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a rendezvény csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatóján.

A lakomázóknak egy tonna libahájból készül ezer adag tepertő, de lesz kemencében sült libacomb, ludaskása, libatoros káposzta, libahússal töltött káposzta, libazúza-pörkölt és libakolbász is.

A libaételekhez egri borokat kínálnak: három pincészet mintegy harminc fajta borát kóstolhatják meg a rendezvény vendégei – jelezte Rázsi Botond, Eger alpolgármestere.
Bár a szüret még sok helyen tart az egri borvidéken, egy-egy fehér, illetve rozé újbort már felkínálnak a hétvégi libalakomához Debrecenben – tette hozzá.

Az idei libalakomát jelmezes kavalkád is kiegészíti: a látogatók közül megválasztják a Márton-napi lakoma Döbrögi urát és Lúdas Matyiját, akik ezúttal bot helyett bort kapnak – hangzott el a tájékoztatón.