Az ügyészség az ítélkezési szünetben is bíróság elé állítja a bűncselekmények elkövetőit

Helyi hírek

A büntetőeljárást gyorsító bíróság elé állítás működését az ítélkezési szünet nem érinti, sok ügyben nyáron is gyors ítélet születhet.

A bíróság elé állítás egy büntetőeljárást gyorsító külön eljárás, amely lényege, hogy az elkövetés után mielőbb, akár hosszadalmasabb tárgyalás nélkül bírói döntés születhessen.

A gyorsított eljárás feltétele, hogy az elkövetett bűncselekményt a törvény kevesebb, mint tíz évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, az ügy megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak és az elkövetőt vagy tetten érték, vagy beismerte tettét.

A büntetőeljárási törvény szigorú határidőket szab, tettenérés esetén tizenöt napon belül, egyébként a gyanúsított beismerő vallomását követő egy hónapon belül folytatható le a bíróság eljárása.

Garanciális szabály, hogy a védő részvétele kötelező, ezért azon gyanúsítottak számára, akik nem rendelkeznek meghatalmazott védővel, a rendőrség vagy az ügyészség gondoskodik védő kirendeléséről.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség illetékességi területén a bíróság elé állítás egy hatékonyan alkalmazott eljárás, a megyében 2019 év első félévében a vádemelések közel 19 százalékát ezen típusú vádemelés tette ki. A megyén belül kiemelkedő a Debreceni Járási Ügyészség gyakorlata, ahol az első félévben történt vádemelések 27 százaléka eredményesen befejezett bíróság elé állítás keretében történt, ráadásul ezen ügyek legnagyobb része elsőfokon jogerős elítéléssel zárult.

A gyorsított bírósági eljárások lefolytatását nem érinti az ítélkezési szünet, a bíróságok ügyeleti rend szerint tartanak tárgyalást az ügyészség által bíróság elé állított elkövetők ügyeiben.