Finnországban erősítették Debrecen testvérvárosi kapcsolatait

Helyi hírek

Markku Virri finn nagykövet meghívására debreceni delegáció utazott Finnországba Komolay Szabolcs alpolgármester vezetésével. A küldöttség tagjai 2019. június 11. és 16. között először Hämeenlinna-ban egy konferencián vettek részt, majd Debrecen testvérvárosában, Jyväskylä-ben tárgyaltak.A XIV. Finn-Magyar Testvérvárosi Konferencia – amelyen Debrecen mellett például Miskolc, Nyíregyháza, Esztergom, Balatonfüred, Püspökladány és számos más magyar és finn testvérváros képviselői vettek részt – négy témára fókuszált: a digitalizáció és az intelligens városok kilátásai; elöregedő társadalom; települések, városok vonzereje és életkedve; oktatás és tanulás. Az előadások és műhelybeszélgetések során lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők az érintett kérdésekben megismerjék egymás jó gyakorlatait. A debreceni delegáció az oktatás és tanulás témakörével foglalkozott kiemelten, valamint tagjai az ehhez kapcsolódó workshopon és intézménylátogatáson vettek részt. Komolay Szabolcs alpolgármester az eseményhez kapcsolódóan Hämeenlinna polgármesterével és alpolgármesterével is tárgyalt.

A látogatás második felében  a delegáció Debrecen finn testvérvárosába, Jyväskylä-be utazott. Itt Komolay Szabolcs, valamint a küldöttség tagjai megbeszéléseket folytattak Jyväskylä polgármesterével, Timo Koivisto-val, a városi tanács alelnökével, Juha Suonnperä-vel, valamint kulturális és urbanisztikai szakemberekkel. A megbeszélések során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást a városaikat az elmúlt években érintő változásokról, illetve a tervezett fejlesztések fő irányairól. Szó esett továbbá a már meglévő szoros kapcsolatok további fejlesztéséről, valamint a jövőre 50 éves testvérvárosi kapcsolat méltó megünnepléséről.

A delegáció tagjai látogatást tettek Jyväskylä újonnan létrehozott, Kangas elnevezésű városrészébe is, ahol az innovatív építészeti és az azzal szorosan összehangolt kulturális fejlesztések lehetőségeit tanulmányozták.