PIN-kóddal együtt tárolta a bankkártyáját a furtai postás, pechjére

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a vádlott ellen, aki a helyi kézbesítő pénztárcájából megszerezte a bankkártyát és azzal az automatából nagyobb összeget vett fel.

A fiatalkorú vádlott és gyermekkorú társa 2019. január 15-én a délelőtti órákban Furta községben gyalogosan haladtak, amikor is a gyermekkorú személy észrevette a helyi postai kézbesítő kerítésnek támasztott kerékpárját, amelyen a hátsó kosárban volt őrizetlenül a sértett kézi táskája.

A gyermekkorú odament a kerékpárhoz, a táskát kinyitotta és abból ellopta a sértett pénztárcáját, amelyben benne volt a bankkártyája a hozzá tartozó PIN kóddal együtt, valamint 3.000,- Ft összegű készpénz.

A vádlott és a gyermekkorú személy ezt követően tovább haladtak, majd a gyermekkorú átadta a bankkártyát és a PIN kódot a vádlottnak. Ezután a közelben lévő pénzintézet pénzkiadó automatájához mentek, ahol a vádlott két alkalommal a bankkártyával a PIN kód felhasználásával 50.000,- Ft-ot, illetve 90.000,- Ft-ot vett le.

A sértett miután észlelte a lopást, a bankkártyáját letiltatta.

A nyomozó hatóság az eljárás során a vádlottól a pénztárcában volt 3.000,- Ft kivételével a jogosulatlanul felvett 140.000,- Ft-ot, a bankkártyát és a pénztárcát lefoglalta, majd kiadta a sértettnek, ezáltal a bűncselekménnyel okozott kár jórészt megtérült.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen információs rendszer felhasználásával, jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a vádlott próbára bocsátására és párfogó felügyeletének elrendelésére tett indítványt. Az eljáró ügyészség a vádiratban mértékes indítványt is tett, amennyiben a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, indítványozta, hogy a járásbíróság a vádlottat 1 évre bocsássa próbára és rendelje el a pártfogó felügyeletét..