Buszok-mercedes-debrecen

Fontos változás! A most forgalomba álló DKV-s buszok ajtaja nem a megszokott módon nyílik

Helyi hírek

Június 1-jétől állítja forgalomba a DKV Zrt. az új, csuklós Mercedes Conecto autóbuszokat. A járművek ajtóműködtetése eltér az eddig megszokottaktól.

2019. május 23-án adott át az Inter Traction Electrics Kft. a DKV Zrt. részére öt Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszt. Az új, csuklós autóbuszokat az ITK Holding Zrt. leányvállalat szerelte készre Debrecenben.

A Conecto típusú autóbuszok minden olyan viszonylaton közlekednek holnaptól, ahol eddig is szükség volt a csuklós járművek közlekedtetésére. Ezzel tehermentesíti a Társaság a város frekventált részeit, ahol magas az utazószám.

A Mercedes Conecto csuklós autóbusz önműködő utastéri ajtóvezérléssel működik, amelyet az EU-ban számos helyen alkalmaznak. Ennek a működési elve, hogy

a járművezető közvetlenül csak az első ajtót vezérli, a többi utastéri ajtó önműködő üzemmódban üzemel.

Az önműködő ajtóvezérlés működése

  • Menet közben az utas megnyomja a leszállásjelző gombot, az autóbusz ajtaja pedig a megállást követően önműködően nyílik ki. Amennyiben van olyan ajtó, ahol nincs leszálló utas, csak felszálló, akkor a felszálló utas az autóbusz ajtaja mellett felszerelt érintő gombbal tudja saját magának kinyitni, függetlenül a járművezetőtől.
  • A le- és felszállást minden ajtó fölött egy fotocella érzékeli, és amennyiben nem észlel mozgást, az ajtók önműködően bezárnak.
  • Az első ajtó kivételével minden ajtó mögött belül, a padlón egy fekete-sárga csíkozású felfestésen belül kell, hogy tartózkodjon az utas, egyébként a fotocella érzékeli őt, és nem engedi bezárni az ajtót.

A Társaság egyelőre tesztjelleggel üzemelteti az önműködő utastéri ajtóvezérlést, amely eltér a már megszokott közlekedési rutintól. A DKV Zrt. felhívja az utasai figyelmét, hogy megfelelő körültekintéssel és türelemmel használják az önműködő ajtónyitó rendszert.