Nem tetszett a frizura, matekórán rontottak be verekedni az iskolába Hajdúhadházon

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2019. április 15-én hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akiknek nem tetszett testvérük megnyírt haja, amit az iskolába berontva kértek számon a „fodrászon”, azaz a kiskorú sértetten. A bíróság az I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki testi sértés bűntett kísérletében, valamint közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt halmazati büntetésként 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, 2 év próbaidőre felfüggesztve. II. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a bíróság, ezért őt 1 év 6 hónapra próbára bocsátotta.

Mindkét vádlott mellé a bíróság pártfogó felügyeletet is elrendelt, valamint külön kötelezte őket a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által szervezett csoportos agressziókezelő tréningen való részvételre.

Az ítéleti tényállás szerint 2018. május 29-én a sértett hajvágó géppel megnyírta egy kiskorú ismerőse haját. A frizura nem tetszett a kiskorú 19 éves testvérének, az I. r. vádlottnak, aki felháborodásának hangot is adott. A kiskorú testvérei az I. r. és a II. r. 17 éves vádlott másnap 8 óra körül

bementek a hajdúhadházi általános iskolába, majd matematika óra közben, az osztályterembe berontva kérdőre vonták a sértettet a testvérük hajának megnyírása miatt. Az órát tartó tanár rászólt a két vádlottra és kiküldte őket a teremből, azonban az I. r. vádlott odalépett a kiskorú sértetthez, akit megöléssel fenyegetett, majd ököllel többször megütött.

Eközben II. r. vádlott társát figyelemmel kísérte és a bántalmazásra biztatta. A tanár ismét felszólította a vádlottakat a tanterem elhagyására, illetve megpróbálta arrébb tolni I. r. vádlottat a sértettől.

A tanterembe érkezett ekkor a testnevelő tanár és az igazgató, akik nyomatékosan felszólították a vádlottakat, hogy távozzanak az iskolából, ekkor az I. r. vádlott

az igazgatóhoz lépett, akinek a felkarját két kézzel megragadta, majd eltolta, közben hangosan kiabált, mert ő szerette volna a hajnyírásból eredő konfliktust rendezni.

Az I. r. és II. r. vádlottakat végül kitessékelték az iskolából és értesítették az esetről a rendőrséget. A kiskorú sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, míg az igazgatónő nem sérült meg.

Dr. Emri Kinga bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte mindkét vádlott vonatkozásában a személy elleni erőszakos jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, továbbá azt a leszámolás jellegű cselekményt, hogy az oktatási intézménybe átgondolatlanul berontva, a tanítás rendjét megzavarva, védekezésre módot sem hagyva támadták meg a kiskorút. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte az I. r. vádlott vonatkozásában, hogy részben beismerő vallomást tett, valamint azt, hogy fiatal felnőtt, míg a II. r. vádlott vonatkozásában pedig, hogy a bűncselekményt bűnsegédként követte el.

Az ítélet jogerős, azt mind az ügyész, mind a vádlottak, az ügyvédek és a törvényes képviselő tudomásul vették.