Rátámadtak a kalauzra a jegy nélkül utazó hajdúhadházi rokonok

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség csoportosan elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ellen a három személy ellen, akik a személyvonaton nem akartak mentjegyet venni, majd szidalmazták és megfenyegették a jegyvizsgálót.

Az I. r. vádlott fiával, a II. r. fiatalkorú vádlottal, valamint unokatestvérével, a III. r., szintén fiatalkorú vádlottal és több rokonnal együtt 2018. július 24-én 20.00 óra körüli időben Hajdúhadházon felszállt a Debrecenbe tartó személyvontra. Érvényes menetjeggyel egyikük sem rendelkezett.

A vonaton jegyvizsgálóként dolgozó sértett kérte tőlük a menetjegyeket ellenőrzésre, azonban az I. r. vádlott közölte, hogy zárva volt a jegypénztár, ezért nem tudtak jegyet venni. Az I. r. vádlott ezért kedvezményes menetjegyeket akart váltani a sértettnél, aki kérte tőle az ehhez szükséges igazolványok felmutatását.

Időközben a szerelvény egy vasúti megállóhelyre érkezett, ezért a kalauznak le kellett szállnia és a forgalmi tevékenység elvégzését követően a vonatra visszaszállt és odament az I. r. vádlotthoz, hogy a szükséges menetjegyet megválthassák. Ekkor az I. r. vádlott kötekedni kezdett a sértettel, azt mondta, hogy mivel az intézkedést a kalauz velük szemben abbahagyta, ezért nekik jegyvásárlási kötelezettségük nincsen. Ezután az I. r. vádlott és a sértett között hangos szóváltás alakult ki, az I. r. vádlott megfenyegette a sértettet, amelybe bekapcsolódott a II. r. és a III. r. vádlott is, fenyegették és trágár módon szidalmazták.

A vádlottak magatartása komoly félelmet keltett a sértettben, szolgálati feladatát velük szemben teljesíteni nem tudta, ezért rendőri intézkedést kért. A következő megállóhelyen a vádlottakat leszállították, velük szemben megtörtént a rendőri intézkedés, azonban miután visszaültek a vonatra, továbbra sem voltak hajlandók menetjegyet vásárolni. A sértett a szerelvény első kocsijában tartózkodott, ezt látva mindhárom vádlott odament hozzá, majd ismét trágár módon szidalmazták és őt életveszélyesen megfenyegették.

A vádlottak ugyanazon a napon 21.30 perc körüli időben a debreceni vasútállomáson tartózkodtak, a Hajdúhadházra közlekedő személyvonatra szálltak fel, ahol szintén a sértett teljesített szolgálatot jegyellenőrként.

A vádlottak ekkor sem akartak jegyet venni, illetve csak olyan menetjegyet, amely rendkívül kedvezményes, azonban az erre jogosító igazolványok átadását az I. r. vádlott megtagadta.

Az utazás során egy későbbi időpontban a II. r. fiatalkorú vádlott észrevette a közelben tartózkodó sértettet, odament hozzá, indulatosan szidni kezdte, majd őt kétszer arcul köpte és ökölbe szorított kézzel meg akarta ütni a fejét, azonban ebben egy velük utazó rokona akadályozta meg.

A személyvonatokon jegyvizsgálóként szolgálatot teljesítő sértett a hatályos jogszabály értelmében közfeladatot ellátó személy.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottak ellen társtettesként, csoportosan elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, a II. r. vádlott fiatalkorú ellen továbbá közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Az I. r. vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, míg a II. r. és a III. r. fiatalkorú vádlottak vonatkozásában javítóintézeti nevelés elrendelésére tett indítványt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.