Bővítette karitatív tevékenységét a debreceni Kőr Dáma Egyesület

Helyi hírek

Az 1999-ben társadalmi szalonként indult debreceni Kőr Dáma Egyesület mára már olyan szemléletformáló szervezetté nőtte ki magát, mely a CSalád.Anya.Karrier egy nő?! (CSAK) programsorozat égisze alatt elindította nagy sikerű rendezvényeit és épp egy éve hozta létre a CSAK Design progresszív kreatívipari tömörülést – közölte az egyesület elnöke az MTI-vel.

Porkoláb Gyöngyi elmondta: a Magyarországon egyedülálló kulturális, kreatívipari, karitatív és társadalmi tevékenységet végző civil szervezet elmúlt két évtizedben szervezett eseményein több száz témáról csaknem 200 meghívott vendéggel folytatott párbeszédet. Félezer női szakember segítette az egyesületet az induláskor kitűzött célok megvalósításában és a szerveződés létjogosultságát jól mutatja, hogy a közelmúltban szervezett, veronai Családok Világkongresszusának témái között is szerepeltek ezek a fő célkitűzések – tette hozzá.

Az egyesület évtizeden át tartó, jelentős karitatív tevékenységének célja nem pusztán az anyagi segítség nyújtása egy-egy jótékonysági est bevétele okán, hanem az, hogy folyamatosa, fenntartható együttműködés alakuljon ki a kedvezményezettekkel. Az emberi és női méltóság iránti tisztelet, az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekek és nevelőszülőik helyzete, a vakok és gyengén látók, a fogyatékkal élők, a tehetséges fiatalok kiemelten fontos, együttműködésre méltó társadalmi csoportok – részletezte az elnök. Hozzátette, hogy a gyógyíthatatlan betegekért elindított Méltóság mezeje társadalmi szemléletformáló programjuk komoly katalizátora volt a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Kórházában immár két éve megnyílt hospice és palliatív ápolási osztálynak.

“Miután olyan sikeres programokat tudtunk elindítani, mint a Kettétört életpályák, az Illatkert a Nagyerdei Kultúrparkban vagy a Nemzetközi Művésztelep, a Debrecenből elszármazott művészek fóruma és olyan neves közéleti személyiségek voltak a vendégeink, mint Szabó Magda, Bujtor István, Bagdy Emőke vagy Cserhalmi György, a megváltozott munkaerőpiaci igények mentén 2016-ban el tudtuk indítani új programsorozatunkat, Család.Anya.Karrier egy nő?! (CSAK) címmel” – fogalmazott.

Kiemelte: három év alatt a CSAK égisze alatt már öt új, fenntartható programot tudnak működtetni, amelyek közül több is nemzetközi érdeklődésre tart számot.

A részleteket ismertetve hozzátette: a debreceni Kőr Dáma Egyesület 2016-ban indította útjára a nagysikerű, CSalád.Anya.Karrier. egy nő?! konferenciasorozatot azzal a céllal, hogy a társadalom szélesebb és szűkebb egységeiben, a családok életében párbeszéd induljon el a hagyományos női-férfi szerepek, a család, anya, nő, karrier viszonyrendszerének újraértelmezése kapcsán.

A CSAK 1 est című rendezvénysorozat már több sikeres debreceni és Hajdú-Bihar megyei állomást tudhat maga mögött, amelyeken aktuális könyvek, oktatási témák, egészséges életmódot népszerűsítő termékek kerültek, kerülnek terítékre.

A CSAK Design fontos mérföldkő a debreceni dizájnkedvelő közönség és a debreceni dizájnerek életében: olyan összefogás és vásár, ahol helyi iparművészek és tervezők kapnak lehetőséget a bemutatkozásra – emelte ki Porkoláb Gyöngyi. A CSAK Design program egyéves születésnapi vásárát vasárnap tartják a Debreceni Egyetem díszudvarán.
Az elnök megemlítette, hogy CSAK egy könyv online könyvklubjukban pedig a 12-18 éves lányok tabutémáit feszegető, nőket és egyéb társadalmi kérdéseket érintő témában tesz közzé könyvajánlókat az egyesület.

A CSAK egy blogban a szerelem, a párkapcsolat, a trendi anya-apa, barát-barátnő kapcsolatok, érzelmek témakörében kínálnak olvasnivalót, míg a NemCSAK álom, Te is lehetsz példakép! sorozatukban az identitáskeresés, a megfelelő célok kijelölése, a pályaorientáció, a párkapcsolati és egyéb emberi kapcsolatok témaköreiben szervez előadásokat, beszélgetéseket a húsz éves debreceni Kőr Dáma Egyesület – tájékoztatta az MTI-t Porkoláb Gyöngyi.