Vizes napok lesznek az Agórában a hosszú hétvégén

Egyetem Helyi hírek

Mennyi az emberek számára hasznosítható édesvíz a Földön? Miként lehet a víz energiáját a saját javunkra fordítani? Hogy jön létre egy „víztornádó”? Hány liter vizet használunk el ténylegesen egy nap alatt? Melyik az az állat, amely testének 97%-át víz alkotja? Hogyan állapítható meg a halak életkora a pikkelyük alapján?

A közelgő víz világnapja alkalmából az Agóra három napon át speciális előadásokkal és izgalmas ismeretterjesztő foglalkozásokkal várja a látogatókat.

Az élményközpont a hosszú hétvégén mindhárom nap 10-től 18 óráig tart nyitva.

 

Részletes programok

Vizes fizika

Hogyan jut fel a víz a fa gyökerétől a levelekig? Mi lesz a növényekkel, ha megfagy bennük a víz? Mi történik, ha folyadékba ejtünk egy testet? Hogyan hozhatunk létre „víztornádót”? Ismerd meg a folyadékok és a víz érdekes fizikai tulajdonságait!

A 30 perces kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

Időpontok:

 1. március 15., péntek 12 óra
 2. március 16., szombat 15 óra
 3. március 17., vasárnap 12 óra

 

Fagyos kísérletek

Nagy hidegben úgy tűnhet, hogy a tudomány megbolondul: a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a felfújt lufi összezsugorodik, sőt akár egy banánnal is be tudjuk verni a szöget a fába. Próbáld ki nálunk, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg!

A 30 perces kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

Időpontok:

 1. március 15., péntek 15 óra
 2. március 16., szombat 12 óra
 3. március 17., vasárnap 15 óra

 

Cseppfolyós élet

Miért “kék” a Föld? Melyik szervünk tartalmazza a legtöbb vizet? Minden vizet meg lehet inni? Mindenhol ugyanannyi víz van a Földön? Hogyan képes túlélni jó néhány élőlény a sivatagi körülményeket? Az interaktív foglalkozás keretében a gyerekek betekintést nyerhetnek a víz szerteágazó szerepébe és jelentőségébe.

A 30 perces ismeretterjesztő foglalkozást 8 éves kortól ajánljuk. A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Időpontok:

 1. március 15., péntek 16 óra
 2. március 16., szombat 10:30
 3. március 16., szombat 14 óra

 

Mágikus víz

Mi történik, ha egy vízzel teli zacskót átszúrunk egy ceruzával? Hogyan juttathatunk át vizet egyik pohárból a másikba, anélkül, hogy átöntenénk?  Segíthet-e a víz megfordítani a dolgokat? Milyen gyorsan nyílhatnak ki a virágok víz hatására? Játékos kísérletek a vízzel.

A 30 perces interaktív foglalkozást 6 éves kortól ajánljuk. A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Időpontok:

 1. március 15., péntek 14 óra
 2. március 16., szombat 13 óra
 3. március 16., szombat 16 óra
 4. március 17., vasárnap 13 óra
 5. március 17., vasárnap 16 óra

 

Lenyűgöző vízesések

Bámulatosan szép a hegyvidékeken kanyargó folyók völgye. A féktelenül rohanó víz partját magas sziklafalak határolják. A hatalmas kőtömbökön csattanó víz, mint ezernyi kis gyémántkristály hull vissza a folyóba. A zuhatagok keletkezésének számtalan oka lehet – ezek közül a legfontosabbakat veszi sorra a környezettudományi előadás.

A 20 perces előadást 8 éves kortól ajánljuk.

Időpontok:

 1. március 15., péntek 14 óra
 2. március 16., szombat 10:30

 

A víz hatalma

Mekkora ereje van a víznek? Képesek vagyunk ezt kihasználni? Hogyan fordíthatjuk a víz energiáját a saját javunkra? Az előadáson az érdeklődők megismerkedhetnek a vízzel mint megújuló energiaforrással.

A 20 perces programot 10 éves kortól ajánljuk.

Időpontok:

 1. március 15., péntek 13 óra
 2. március 16., szombat 16 óra

 

Árkok az óceánok legmélyén

Milyen mély a Föld legmélyebb árka? Hogyan alakulhatott ki? Élnek-e ott élőlények és járt-e már ott ember? Interaktív előadásunkban leásunk az óceánok legmélyebb bugyraiba és felfedezzük azok titkait.

A 20 perces földtani előadást 8 éves kortól ajánljuk.

Időpontok:

 1. március 15., péntek 10:30
 2. március 16., szombat 14 óra

 

A kék bolygó

Több vagy kevesebb víz van a bolygónkon, mint régen? Pontosan mennyi az emberek számára hasznosítható édesvíz a Földön? Mennyi vizet használunk el ténylegesen egy nap alatt? Tudj meg többet bolygónk vízkészletéről!

A 20 perces előadást 6 éves kortól ajánljuk.

Időpontok:

 1. március 16., szombat 13 óra
 2. március 17., vasárnap 10:30
 3. március 17., vasárnap 14 óra

 

Élet egy csepp vízben

Vajon mik azok a papucsállatkák és a zöldszemesostorosok? Mi a különbség a barnamoszatok, a zöldmoszatok és a vörösmoszatok között? Mi okozza a vizeink zöld elszíneződését nyáron? Milyen extrém körülmények között is képes életben maradni a medveállatka? A foglalkozáson mikroszkóp alatt vizsgálhatják meg a gyerekek, milyen élőlényekkel találkozhatunk egy csepp vízben.

A 30 perces ismeretterjesztő foglalkozást 8 éves kortól ajánljuk. A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Időpontok:

 1. március 15., péntek 13 óra
 2. március 17., vasárnap 13 óra
 3. március 17., vasárnap 16 óra

 

A pikkelyek világa

Tudtad, hogy a halak pikkelyén is található évgyűrű, amiből a hal korát is megállapíthatjuk? De van-e minden halnak pikkelye? A foglalkozáson a gyerekek mikroszkóp alatt vizsgálhatják meg a különböző pikkelyeket és kiderül az is, mi az a halpénz és miért van egy halnak szüksége rá.

A 30 perces ismeretterjesztő foglalkozást 8 éves kortól ajánljuk. A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Időpontok:

 1. március 15., péntek 10:30
 2. március 15., péntek 16 óra
 3. március 17., vasárnap 14 óra

 

Vasárnapi tudomány: Szárnyasok a vízen

 1. március 17., vasárnap 10:30-12:00

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe.

Mi a különbség a vízi és a parti madarak között? Hol fordul elő az év madara a gólyatöcs és hogyan telel át a jégmadarunk? Tudtátok, hogy a kanalasgém sárga szalagot vesz fel udvarláshoz? A foglalkozáson a gyerekek megtudhatják, mi a jelentősége a madárgyűrűzésnek, és hogyan rejtik el a tojásaikat a madarak.

Ajánlott életkor: 8-12 év

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.