Ittas BMW-s okozott halálos balesetet Debrecennél – olcsóbban megúszhatja, ha nem kér tárgyalást

Helyi hírek Ország

A Debreceni Járási Ügyészség halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki elvesztette uralmát a gépjárműve felett és áttérve a szemközti forgalmi sávba összeütközött egy szabályosan közlekedő személyautóval.2018. január 19-én hajnali 5 óra 27 perc körüli időben a vádlott a tulajdonát képező nagy teljesítményű személygépkocsival egyedül közlekedett a 471-es számú főúton Hajdúsámson felől Debrecen irányába.

A fenti helyen és időpontban éjszakai látási viszonyok voltak, az érintett útszakaszon közvilágítás nem volt, az útburkolat töredezett, egyenetlen és csúszós, vizes felületű volt, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/h.

A vádlott nem lépte túl a sebességhatárt, 75-80 km/h-val haladt, biztonsági övét is használta, azonban figyelemmel arra, hogy a röviddel ezután bekövetkezett baleset időpontjában közepesen ittas állapotban volt, figyelmetlensége, illetve dekoncentráltsága folytán a járművel megcsúszott, az autó megpördülve áttért a vádlott menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba.

Ebben a sávban haladt Debrecen felől Hajdúsámson irányába a sértett, aki észlelve az átsodródott gépkocsit, az ütközést elhárítani nem tudta. A két autó összeütközött, majd megpördülve a füves útpadkán állt meg.

A baleset következtében a vétlen gépkocsi vezetője olyan többszörösen súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A balesetben az ittasan vezető vádlott is súlyos sérüléseket szenvedett.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában ún. mértékes indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a bírósági szakban megtartandó előkészítő ülésen a vád tárgyává tett bűncselekmény vonatkozásában bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalás jogáról. Amennyiben az ügyben tárgyalás tartására kerül sor, arra az esetre a Debreceni Járási Ügyészség a vádlott vonatkozásában börtönbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság mellékbüntetésül a vádlottat tiltsa el a közügyek gyakorlásától.