Segélyt, nyugdíjkiegészítést ígértek

Helyi hírek Ország

A Berettyóújfalui Járási ügyészség vádirata szerint a három vádlott Kaposvárról gépkocsival érkezett Szentesre 2016. május 19-én. Egy családi háznál S. L. becsengetett az idős asszonyhoz, akinek azt mondta, hogy 84.000 forint nyugdíj-kiegészítést hozott. A férfi bejutott a 85 éves nő házába, ahol elkérte a sértett személyi igazolványát. A vádlott közölte, hogy előbb meg kell néznie egy 10.000 forintos bankjegyet, aminek felírja a sorszámát, és azzal igazolja a pénz átadását. A megtévesztett asszony bement a szobába a bankjegyért, ezt kihasználva a férfi kileste, hogy hol tartja a pénzt, majd telefonon felhívta a társát, aki becsengetett a házba. S. L. mondta, hogy csak a társa az, aki a bélyegzőt hozta. A vád szerint a gyanútlan nő letette a 10.000 forintos bankjegyet a konyhaasztalra, majd kiment az udvarra, hogy beengedje a másik férfit. Ez alatt az idő alatt S. L. eltulajdonította a sértett takarékbetétkönyvét, 120.000 forint készpénzt, valamint az asztalra letett bankjegyet, kiment az udvarra D. R.-hez, aztán közösen beültek a közeledő autóba, amit harmadik társuk D. A. vezetett.

Hat nappal később a három vádlott ugyanazzal a személygépkocsival a Komárom-Esztergom megyei Ászár község egyik családi háza előtt parkolt le. S. L. a nyitott kerítéskapun keresztül bement az udvarra és bekopogott. A férfi meglátta, hogy az ajtót nyitó 73 éves sértett nyakán kötés van, majd egyből mondta, hogy a műtét miatt 73.000 forint segélyt hozott. A megtévesztett sértett beengedte a férfit, aki a nő személyi igazolványát, valamint egy 10.000 forintos bankjegyet kért, mert annak a sorszámát fel kell írnia. Miután első rendű vádlott kifigyelte, hogy a sértett hol tartja a pénzét telefonon jelzett társának, aki további papírokkal megjelent a házban és elterelte az idős asszony figyelmét. S. L. a szekrényből kivett 180.000 forintot, majd D. R.-el sietősen távoztak a kocsihoz – fogalmaz a vádirat.  

Az ügyészség szerint a vádlottak gépkocsijukkal másnap Komádiban, egy 82 éves férfi háza előtt álltak meg. Első rendű vádlott a házba a nyitott ajtón keresztül bement, majd az idős – ágyban fekvő – sértettnek azt állította, hogy a polgármesteri hivatalból küldték, 80.000 forint készpénzt hozott. A férfi itt is elkért egy 10.000 forintos bankjegyet annak sorszáma miatt, de arra itt is csak azért volt szükség, hogy megtudja, hol tartja a sértett a pénzét. Társával együtt elterelték az idős ember figyelmét, akitől 1 millió forint készpénzt tulajdonítottak el.   

A berettyóújfalui rendőrök a térfigyelő kamerafelvételek alapján azonosították a vádlottak gépkocsiját, amelyet a kiadott körözés alapján a Somogy megyei Mernyén állítottak meg. A három férfit elfogták, a náluk lévő 968.670 forint készpénzt pedig lefoglalták.      

Tárgyalás:  február 11. hétfő 13:30