Brutálisan megöltek egy 81 éves embert – az összes vádlottat felmentették

Helyi hírek Ország

A megismételt eljárásban első fokon eljárt Egri Törvényszék 2018 júniusában fk. N. T. I. rendű, N. R. II. rendű és F. B. III. rendű vádlottakat az ellenük emelt emberölés bűntettének és csoportosan elkövetett kifosztás bűntettének vádja alól, míg fk. K. P. IV. rendű vádlottat az ellene emelt lopás vétségének vádja alól felmentette. Az ítélet ellen az ügyész I. II. és III.r. vádlottak terhére felmentésük miatt, az ítélet hatályon kívül helyezése és új eljárás lefolytatása érdekében fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2012 júliusában, éjjel a gyöngyösi családi házában egyedül tartózkodott a 81 éves sértett, az előszobában egy fotelban aludt. Az ismeretlenül maradt tettes, vagy tettesek a bejárati ajtót befeszítették, bementek a sértett házába, majd ott a sértettet ismeretlen módon megölték.

A sértett gégeporca kétszeresen eltört, és megfulladt. A halál bekövetkezhetett úgy is, hogy a sértettet megfojtották, illetve úgy is, hogy ráléptek a nyakára. A sértettet kis erővel, egy éllel és heggyel bíró, az eljárás során elő nem került, késszerű eszközzel nyakon szúrták. A szúrás életfontosságú szervet nem ért. Az nem állapítható meg, hogy a szúrás a sértett fulladása előtt vagy azután történt.

Az ismeretlenül maradt tettes, vagy tettesek kutatást végeztek a házban, és a cselekményük leplezése érdekében éghető tárgyakat hordtak össze az előszoba sarkába, azokat meggyújtották, majd elmenekültek a helyszínről. A tüzet a sértett egyik szomszédja észlelte, és értesítette a tűzoltókat. A tűz a ház előszobájából nem terjedt tovább a szobákra és az egyéb helyiségekre. Azt nem lehetett megállapítani, hogy az elkövető, vagy az elkövetők a házból elvittek-e valamit, és amennyiben igen, akkor mit.

A törvényszék az I. rendű, a II. rendű és a III. rendű vádlottakat az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette, mert az eljárás során kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani, hogy a sértett megölésében az I. rendű, a II. rendű vagy a III. rendű vádlottak részt vettek, azt ők követték el. A törvényszék a IV. rendű vádlottat az ellene emelt vád alól bűncselekmény hiányában mentette fel.