Papp László: “az óév Debrecen éve volt”

Helyi hírek Ország

Hagyomány már, hogy Debrecen polgármestere ünnepi beszédet mond a Kodály Filharmónia Nagytemplomban rendezett újévi koncertje előtt.Íme a beszéd teljese terjedelmében, változtatás nélkül:

Főtiszteletű Püspök Úr!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm önöket a Kodály Filharmónia hagyománnyá váló újévi koncertjén, az újesztendő első napján és engedjék meg, hogy Isten áldását kérjem városunkra, városunk és nemzetünk minden polgárára. Egyetértést, egészséget, valamint jó eredményeket hozó új esztendőt kívánok személyes életükben mindannyiuknak!

Legalább olyan eredményes év legyen számunkra az új, mint amilyen a város számára volt a 2018-as esztendő. Mert minden túlzás nélkül állíthatom, hogy az óév Debrecen éve volt. Az óesztendő történései komoly fejlődési pályát jelöltek ki városunk számára a következő évtizedekre, amely egyet jelent     Debrecen polgárainak gyarapodásával és annak elérésével, hogy mind több fiatal – nemcsak városunkból, hanem a régióból is – itt, Debrecenben tudja a jövőjét felépíteni.

Azért dolgoztunk az elmúlt évek sikereiért, hogy gyermekeinknek megadjuk az esélyt arra, hogy a legjobb körülmények között tudjanak ebben a városban maradni, családot alapítani és idővel a várost a ma iskolapadban ülő fiataljainkra tudjuk bízni.

2018 megmutatta számunkra, hogy a korábban lehetetlennek tűnő célokat is képesek vagyunk elérni. Ilyen lehetetlennek tűnhetett 4-5 évvel ezelőtt, hogy városunk a legmagasabb technológiai szintet képviselő járműipar egyik európai központja legyen, arról nem is beszélve, hogy a világ két legnagyobb járműipari vállalata, a BMW és a Mercedes is Debrecent választja. De mi hittünk benne és örömmel jelenthetjük ki, hogy ez ma már a debreceni valóság. 2019-ben mindkét gyárnak elindul az építése, amelyek rendkívüli erővel hatnak majd városunk gazdaságára és polgárainak életére.

Büszkén és kellő öntudattal jelenthetjük ki, hogy Debrecen kopogtat Európa legsikeresebb városait tömörítő klub ajtaján és be fogunk lépni.

Célunk, hogy Debrecen egy erős, fejlődő, polgárainak gyarapodását elősegítő város legyen, amely képes megőrizni a jövő egyik legfontosabb zálogát, a biztonságot.

Ilyen horderejű változásokat, melynek még csak az előszelét tapasztalhattuk meg, szokás történelminek nevezni, de kellő szerénységgel hagyjuk meg ennek megállapítását majd utódainknak arra az esetre, ha az idő valóban bennünket igazol. Mindemellett azonban a gyorsuló idő és a változások minden korábbinál nagyobb felelősséget rónak ránk.

A fejlődés közben is figyelni és óvni kell értékeinket. Büszkén kell vállalni és hirdetni Debrecen református történelmi örökségét és azt is, hogy ma a    magyar nemzet legnagyobb keresztény felekezeteinek püspöki székhelye, ezáltal az európai kereszténység erős bástyája. Kevés ennél időszerűbb üzenetet tudnék napjainkban megfogalmazni.

Az elmúlt években hozzászokhattunk ahhoz, hogy Debrecen nagy jelentőségű évfordulók kiemelt résztvevője. Nem lesz ez másként 2019-ben sem. Figyelemmel a város értékeinek és szellemiségének ápolására, valamint Debrecennek nemzetünk életében betöltött történelmi jelentősége előtt tisztelegve méltóképpen kívánjuk megünnepelni az 1849-es szabadságharc Debrecent érintő eseményeinek 170. évfordulóját.

„A kormány – a honvédelmi bizottmány – és az országgyűlés székhelyét az ellenség előnyomulása miatt ideiglenesen Debrecenbe teszi át.”

Így szólt Kossuth Lajos, az Országos Honvédelmi Bizottmány elnökének 1849. január elsején hozott rendelete. A város közgyűlése pedig „a jelentést komoly ünnepélyességgel vette tudomásul, s Kossuth iránt hódolatát nyilvánítva, kijelentette, hogy a város örömmel fogadja falai közé az országgyűlés tagjait és az ország kormányát.”

Így lett 1849. január elsejétől június elejéig Debrecen a nemzet ideiglenes fővárosa, az a bizonyos másik főváros.

Ezen 170 évvel ezelőtti történelmi jelentőségű eseményekben betöltött         szerepünk megkívánja, hogy mindezekre itt Debrecenben méltóképpen emlékezzünk. “Debrecen – a szabadság fővárosa” címmel rendezvénysorozatot hirdetünk. A rendezvénysorozat 2019. január 6-án kezdődik, amely napon a Nemzeti Múzeum jóvoltából – a 170 évvel ezelőtti események előtt tisztelegve –  városunkba érkezik a magyar Szent Korona hiteles másolata, amely az érkezését követően a Déri múzeum kupolatermében lesz látható.

A Déri múzeumban aznap délután nyílik A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849. című kiállítás, amely a magyarok Mózese és a város 170 évvel ezelőtti kapcsolatát lesz hivatott bemutatni.

E falak történelmi események tanúi voltak és hiszem, hogy lesznek is az előttünk álló években, ezt szem előtt tartva a megemlékezések jelentős része is kötődik majd a Nagytemplomhoz és a Kollégiumhoz.

Ennek megfelelően a rendezvénysorozat záró eseménye 2019 májusában, a református egyház Generális konventjének ülése és a Magyar Református Egyház megalakulása 10. jubileumi évfordulójának megünneplése lesz itt a Nagytemplomban és a Kossuth téren.

 

Tisztelt Ünneplők!

2019-ben is lesz hát részünk hitünket, lelkünket, magyarságunkat és            debreceniségünket erősítő történésekben.

Feladatokkal teli, de felemelő év áll előttünk. Olyan év, amelyben egy új       korszak irányait határozhatjuk meg közösen. Ebben kérem a támogatásukat és kívánok egészséget, sok örömet, és sikereket az új esztendőre!

Boldog új évet kívánok!