Elindult a Zöld város program a debreceni Libakert városrészben

Helyi hírek

Parkokat újítanak meg, játszóteret és sportpályát korszerűsítenek és térfigyelő kamerákat telepítenek a Libakertben. Elindult a városrészben az Új Főnix Terv zöld város programja – jelentette be Barcsa Lajos alpolgármester és Papp Csaba, a városrész önkormányzati képviselője.

A program szinte az összes zöldterületet érinti a városrészben. Az átfogó fejlesztés során gyomtalanítanak, a veszélyes faágakat eltávolítják, új növényeket ültetnek, cserélik az elhasználódott padokat, kerékpártárolókat telepítenek. A fenntartható fejlődés elveinek megfelelően megújítják a jelenlegi közvilágítási rendszert is.
– Az a célunk, hogy a Libakertben családbarát, a városrészben élőket jobban kiszolgáló parkok és játszóterek létesüljenek – mondta Papp Csaba, a városrész önkormányzati képviselője.

Fejlesztések:

A Dózsa György és Viola utcák közötti tömbbelsőben növelik és megújítják a zöldfelületeket, elbontják és kicserélik az elavult parki berendezéseket, a játszóteret felújítják.
Az Egyetem sugárút – Füredi út – Dózsa György és Nyár utcák által határol területen zöldfelület-rekonstrukció, a parki sétányok megújítása és a meglévő játszótér fejlesztése történik meg.


Az Arany János téren és környezetében a zöldfelület rekonstrukcióján túl a játszóteret és a sportpályát újítják fel.
A Honvéd utca – Egyetem sugárút – Szegfű utca környezetében fejlesztik a „Delikát” játszóteret, a Szegfű utcai játszótéri elemeket pedig áttelepítik.


Az Ibolya Utcai Általános Iskola környezetében felújítják és bővítik a parkolókat.

– Az Arany János téren és az Ifjúság utcán térfigyelő kamerákat is kihelyezünk, hogy megelőzzük a rongálásokat és az esetleges bűneseteket.

A fejlesztés részét képezi a Libakerti Könyvtár udvarának fejlesztése is.

A zöldfelületet magas ágyás építésével újítjuk meg, továbbá játszótéri elemeket és kondielemeket is telepítünk – mondta Papp Csaba.

A projekt részét képezik olyan „soft” programok, melyek négy téma köré szerveződnek: környezettudatosság és integrált szemlélet erősítése a lakosság körében, humánkapacitás fejlesztése, települési arculat és identitás fejlesztése, bűnmegelőzést, közlekedésbiztonság javítását segítő rendezvénysorozat.

– A Zöld város program Debrecen legnagyobb zöldterületi fejlesztési programja, amely 11 városrészben újítja meg a parkokat, játszótereket, sportpályákat, közösségi tereket több mint 6 milliárd forintból – mondta Barcsa Lajos alpolgármester.

A 11 városrészből hatban: a Libakertben, a Dobozikertben, a Vénkertben, a Sestakertben, az Újkertben és a belvárosban 2018 végén, 2019 elején indulhatnak meg a kivitelezési munkálatok, melyek várhatóan 2019-ben be is fejeződnek.

– A jövő évben pedig a Bem tér, a Sóház városrész, a Tócóskert és a Tócóvölgy gazdaságélénkítő környezeti megújítására, valamint a Petőfi tér rekonstrukciójára is sor kerülhet összesen mintegy bruttó 2,5 milliárd forint értékben – mondta Barcsa Lajos.

A „TOP-6.3.2-15-DE1-2016-00004 A Libakert gazdaságélénkítő környezeti megújítása” című program megvalósítására Debrecen önkormányzata bruttó 239 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Az európai uniós támogatásból az Új Főnix Terv keretében megvalósuló fejlesztés kivitelezési munkálatai a tervek szerint 2019 őszére fejeződnek be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.