Leányanyaotthont és megszépült lakásotthonokat adtak át Nánáson

Helyi hírek Ország

Kívül-belül megszépült a lakásotthonok többsége a hajdúsági településen: új nyílászárók, belső festések, tetőkön napkollektorok, megújult homlokzat. A Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ hét lakásotthona közel 180 millió forintból újult meg.

A korszerűsítés során a férőhelyek száma nem emelkedett, továbbra is 113 gyermek és fiatal felnőtt elhelyezése biztosított a lakásotthonokban, szebb és modernebb körülmények között – mondta a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője.

Simon Mihály kiemelte, hogy a problémákra reagálnunk kell és lehetőséget, támogatást kell biztosítanunk a gyermekvédelmi szakellátásba került fiatalkorú anyáknak. A mi válaszunk erre a most átadott leányanyaotthon, amelynek épülete most kívül-belül megújult – méltó körülményeket biztosítva ezzel az anyáknak, s gyermekeiknek. A leányanyaotthonban hat édesanya és hat gyermek elhelyezésére nyílik lehetőség.

A Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központnak tíz lakásotthona van Hajdúnánáson. Az elmúlt időszakban ebből a tíz lakásotthonból hetet korszerűsítettek. Elsősorban energetikailag újultak meg az épületek európai uniós és állami forrásból.

Kocsis Fülöp Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolita a felújított lakásotthonokat és a kialakított leányanyaotthont szentelte meg. Az érsek-metropolita kihangsúlyozta: az a törekvésünk, hogy úgy szolgáljuk az embereket, hogy közben az Isten dicsőségét is szolgáljuk – ezzel nem tévedünk el.

Ungvári Sándor a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója az átadó ünnepségen köszöntetét és háláját fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak segítségükkel, hogy megvalósulhasson az új leányanyaotthon és megszépülhessenek a hajdúnánási lakásotthonok.

Komoly gyermekvédelmi hagyományokkal bír Hajdúnánás, ezeket az értékeket kell tovább vinnünk közösen, hiszen ez mindnyájunk felelőssége – emelte ki Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere zárva ezzel a köszöntők sorát.