Hegedűs Loránt püspök emlékszoba Hajdúnánás

Emlékszobát avattak Hajdúnánáson Hegedűs Loránt püspök tiszteletére

Helyi hírek

Emlékszoba őrzi Dr. Hegedűs Loránt püspök emlékét a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium Kéky-termében. A kiállítóteret hétfőn avatták fel.

Ahogy arra Kocsis Áron a gimnázium igazgatóhelyettese köszöntőjében utalt – itt van az emlékezésnek az a szobája, amely egy életútra, egy itt végzett diáknak emlékét őrizve mutatja meg mindazt a hagyományt, értéket, amelyet érdemes megmutatnunk, s őriznünk.

Gacsályi Gábor református lelkipásztor hangsúlyozta, hogy püspök úr mindig nagy hangsúlyt helyezett a magyarság súlyos, sorskérdéseinek megoldására, a világ magyarságának egyetemes érvényű „lelkigondozására”, a magyarságtudat, s az egyházhoz való tartozás tudatának megőrzésére, az anyanyelv, s a magyar kultúra értékeinek megmaradására bárhol a világon, ahol magyar diaszpóra él.

Feladatunknak kell tekintenünk, hogy azokat a gondolatokat, azt a szellemiséget, melyet püspök úr képviselt tovább adjuk közösségünknek, a gimnázium tanulóinak – emelte ki köszöntőjében Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere.

Az ünnepi pillanatokat még inkább emlékezetessé, meghatóvá tette püspök úr gyermekének Zsuzsannának visszaemlékezései, gondolatai.

A köszöntők után a püspök felesége dr. Illés Zsuzsa, Gacsályi Gábor lelkész, Szólláth Tibor polgármester és Dér Balázsné Dobi Inci a gimnázium igazgatója vágták át közösen a szalagot.

A megható és ünnepi pillanatok végét a kegyelet és emlékezés virágainak elhelyezése jelentette néhai Főtiszteletű dr. Hegedűs Loránt püspök úr mellszobránál, a gimnázium melletti szoborparkban.