Közös katonai gyakorlat kezdődött Romániában

Helyi hírek Ország

A Magyar–Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái november közepén megkezdték a közös gyakorlást a romániai Dud-Taut lő- és gyakorlótéren.

A Magyar–Román Közös Békefenntartó Zászlóalj 20 éves múltra tekint vissza. A zászlóalj vezetése és irányítása a NATO-elvek szerint történik és a két nemzet a vezető beosztásokat évi váltással látja el. A közös zászlóalj magyar modulját az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalja, a román modult az aradi 191. „Colonel Radu Golescu” Lövészzászlóalj biztosítja.

A zászlóalj a két hozzájáruló ország területén állomásozik, megtartva nemzeti szervezeteit. A feladatokat mindkét fél saját szervezetszerű, rendszeresített fegyverzetével, felszerelésével és technikai eszközeivel látja el.

A közös zászlóalj vezetésével minden évben megtartanak egy gyakorlatot, amelynek helyszínét a két ország felváltva biztosítja. Az idei, „Wise Foresight 2018” elnevezésű többnemzeti harcászati gyakorlat célkitűzései között szerepel az angol szakterminológia gyakorlása mellett az alegységparancsnokok felkészítése, kiképzése kisalegységszinten, valamint a hibrid hadviselési környezetben kapott feladatok közös megoldása.

A gyakorlat helyszínén megtartott megnyitóünnepségen a nemzetek lobogóinak felvonása után Mihai Ionita alezredes, a 191. „Colonel Radu Golescu” Lövészzászlóalj parancsnoka köszöntötte a résztvevőket. „A rendelkezésre álló időt mindenki használja fel a tapasztalatok és az eddig elsajátított tudás kicserélésére, és akkor biztos vagyok benne, hogy elérjük a gyakorlat kitűzött céljait” – mondta.

Fotó: Búz Csaba főhadnagy